Acquacotta je tradicionalna toskanska juha koja u prijevodu znači „kuhana voda“, no daleko je od razvodnjene juhe jer obiluje povrćem, jajima i kruhom. Zapravo, nudi sve što je potrebno za slastan i zasitan ručak.
Sastojci za toskansku juhu:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 stabljike celera
- 2 manje mrkve
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice listova majčine dušice
- 50 g suhih vrganja
- 225 g rajčica
- 850 ml pilećeg temeljca
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 3 kriške kruha
- 6 jaja
Priprema toskanske juhe:
- Nasjeckajte celer, mrkvu, luk, češnjak, peršin i rajčice Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu i lagano pržite celer, mrkvu, luk, češnjak i majčinu dušicu 10-15 minuta dok ne omekšaju.
- U međuvremenu suhe vrganje prelijte vrućom vodom i namačite 15 minuta dok ne omekšaju i ne nabubre. Ocijedite gljive, ostavite tekućinu od namakanja i grubo ih nasjeckajte. Dodajte ih omekšalom povrću zajedno s tekućinom od namakanja i kuhajte još 5 minuta.
- Umiješajte rajčice i kuhajte 10 minuta dok se ne počnu raspadati, zatim ulijte temeljac i lagano kuhajte. Jaja poširajte u zasebnom loncu pa ih izvadite šupljikavom žlicom. Kruh narežite na kriške i popržite ga. U juhu dodajte peršin i malo začina te umiješajte narezani kruh. Podijelite juhu u 6 zdjelica i u svaku stavite jaje.
Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0