Ovaj jednostavan desert od limuna ispod zlatnog sočnog biskvita krije raskošnu kremu, a radi se – od samo jedne smjese. Tajna je u tome što se donja polovica tortica kuha, dok se gornji dio normalno peče. Rezultat je sjajan i pun osvježavajuće arome limuna.

Tortice od limuna pripremit ćete lako prema uputama u receptu, a za to će vam trebati tek 20 minuta. Peći će se (i kuhati) oko 45 minuta. Tortice možete ispeći i kao šnite ili kocke, tj. kao kolač, u kvadratnom limu sa stranicama duljine 20 centimetara.

Tortice od limuna - sastojci:

  • 3 velika jaja, odvojeni bjelanjak i žumanjak
  • 240 ml mlijeka
  • 2 čajne žličice limunove korice, od 2 limuna
  • 6 žlica svježeg limunovog soka, od 2 limuna
  • 30 g maslaca, otopljenog
  • ¼ čajne žličice soli
  • 45 g glatkog brašna
  • 200 g šećera
  • šećer u prahu i svježe bobičasto voće, za posluživanje, po želji

Tortice od limuna - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu.
  2. Poprskajte šest keramičkih zdjelica za pečenje uljem u spreju.
  3. U velikoj zdjeli pjenasto izmiksajte žumanjke, mlijeko, limunovu koricu, limunov sok, maslac i sol. Dodajte brašno i šećer i miksajte dok ne postane glatko.
  4. Istucite bjelanjke u mekani snijeg. Otprilike četvrtinu bjelanjaka žlicom nježno rukom umiješajte u smjesu s limunom pa dodajte ostali snijeg i miješajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, pjenastu i tekuću smjesu.
  5. Pripremljene posudice stavite u viši lim za pečenje. Ravnomjerno ih napunite smjesom. U veliki lim za pečenje ulijte mlaku vodu tako da dopire do polovice visine zdjelica.
  6. Pažljivo stavite u pećnicu i pecite 45 do 50 minuta, ili dok se tortice ne napuhnu i ne počnu dobivati zlatnu boju po vrhu.
  7. Izvadite zdjelice iz lima za pečenje i ostavite da se hlade na rešetki 20 minuta.
  8. Pospite slastičarskim šećerom i ako želite, poslužite sa svježim bobičastim voćem.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Nemojte vjerovati u njih: 5 zabluda o popularnoj hrani i pićima na koje je lako pasti Cezarova salata - 3 Pjenušac Špageti +1 Cezarova salata - 4