Amerikanci i Britanci ne mogu zamisliti uskrsne blagdane bez sočne torte od mrkve, a Švicarci je najčešće pripremaju za rođendanska slavlja.

Torta od mrkve slastica je koja se, baš kao što joj ime sugerira, radi s naribanom mrkvom, a najčešće nadjeva kremom na bazi zaslađenog sirnog namaza. Amerikanci u tortu od mrkve obavezno stavljaju i pekan orah. No, ako ne možete pronaći ovaj orašasti plod, upotrijebiti možete i domaće orahe.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Spavanje na konopima/Ilustracija Mračno doba Ovako se živjelo u doba velikog siromaštva: Ljudi su davali novac kako bi mogli spavati na konopcima Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom

Torta od mrkve popularan je desert koji se danas jede diljem svijeta. No njezino porijeklo nije u potpunosti razjašnjeno. Mnogi povjesničari ističu kako se mrkva stavljala u kolače još u srednjem vijeku diljem Europe kako bi se na prirodan način zasladili jer je šećer bio vrlo skupa namirnica.

Nastavite čitati tekst i pronađite najjednostavniji i najlakši recept za ukusnu tortu od mrkve.

Torta od mrkve - sastojci:

Sastojci za biskvit:

  • 300 g naribane mrkve
  • 300 ml biljnog ulja
  • 260 g brašna
  • 200 g bijelog šećera
  • 180 g smeđeg šećera
  • 120 g nasjeckanih oraha
  • 70 g grožđica
  • 4 velika jaja
  • 2 čajna žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • ½ čajne žličice soli

Sastojci za nadjev:

  • 225 g sirnog namaza
  • 140 g šećera u prahu
  • 80 ml vrhnja za šlag
  • 50 g oraha za ukrašavanje

Torta od mrkve - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Namastite dva okrugla kalupa za torte promjera 20 centimetara i obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.
  3. Napravite biskvit: pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet u prahu u zdjeli.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte ulje, bijeli i smeđi šećer te ekstrakt vanilije. Dodajte jedno po jedno jaje te ih dobro izmućkajte.
  5. U mokre sastojke postupno dodajte suhe sastojke, odnosno mješavinu na bazi brašna. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  6. U smjesu umiješajte naribane mrkve, nasjeckane orahe i grožđice.
  7. Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela i prebacite u pripremljene kalupe.
  8. Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 40 minuta, odnosno dok nije pečeno do kraja. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice.
  9. Ohladite biskvite do kraja.
  10. Napravite kremu: mikserom pomiješajte sirni namaz sa šećerom. Dodajte vrhnje za šlag i nastavite miksati još dvije do tri minute dok ne dobijete ujednačenu kremu.
  11. Premažite kremom biskvite i vrh torte te ukrasite komadićima usitnjenih oraha.
  12. Ohladite tortu u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!

Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti Kako napraviti rižoto? - 5 Kako napraviti rižoto? - 4 Kako napraviti rižoto? - 6 +2 Kako napraviti rižoto? - 3