Amerikanci i Britanci ne mogu zamisliti uskrsne blagdane bez sočne torte od mrkve, a Švicarci je najčešće pripremaju za rođendanska slavlja.
Torta od mrkve slastica je koja se, baš kao što joj ime sugerira, radi s naribanom mrkvom, a najčešće nadjeva kremom na bazi zaslađenog sirnog namaza. Amerikanci u tortu od mrkve obavezno stavljaju i pekan orah. No, ako ne možete pronaći ovaj orašasti plod, upotrijebiti možete i domaće orahe.
Torta od mrkve popularan je desert koji se danas jede diljem svijeta. No njezino porijeklo nije u potpunosti razjašnjeno. Mnogi povjesničari ističu kako se mrkva stavljala u kolače još u srednjem vijeku diljem Europe kako bi se na prirodan način zasladili jer je šećer bio vrlo skupa namirnica.
Nastavite čitati tekst i pronađite najjednostavniji i najlakši recept za ukusnu tortu od mrkve.
Sastojci za tortu od sira:
Sastojci za biskvit:
- 300 g naribane mrkve
- 300 ml biljnog ulja
- 260 g brašna
- 200 g bijelog šećera
- 180 g smeđeg šećera
- 120 g nasjeckanih oraha
- 70 g grožđica
- 4 velika jaja
- 2 čajna žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- ½ čajne žličice soli
Sastojci za nadjev:
- 225 g sirnog namaza
- 140 g šećera u prahu
- 80 ml vrhnja za šlag
- 50 g oraha za ukrašavanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Namastite dva okrugla kalupa za torte promjera 20 centimetara i obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.
- Napravite biskvit: pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet u prahu u zdjeli.
- U drugoj zdjeli pomiješajte ulje, bijeli i smeđi šećer te ekstrakt vanilije. Dodajte jedno po jedno jaje te ih dobro izmućkajte.
- U mokre sastojke postupno dodajte suhe sastojke, odnosno mješavinu na bazi brašna. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U smjesu umiješajte naribane mrkve, nasjeckane orahe i grožđice.
- Podijelite dobivenu smjesu na dva jednaka dijela i prebacite u pripremljene kalupe.
- Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30 do 40 minuta, odnosno dok nije pečeno do kraja. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice.
- Ohladite biskvite do kraja.
- Napravite kremu: mikserom pomiješajte sirni namaz sa šećerom. Dodajte vrhnje za šlag i nastavite miksati još dvije do tri minute dok ne dobijete ujednačenu kremu.
- Premažite kremom biskvite i vrh torte te ukrasite komadićima usitnjenih oraha.
- Ohladite tortu u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!
Od salate do "hot-doga": Recepti za jela s mrkvom koji će osvježiti vaš kulinarski repertoar +0