Prvi dani srpnja idealni su za uživanje u jelima od povrća, poput tikvica, ali ne treba zaboraviti ni na specijalitete od mesa, idealne za druženje. Tražite li lagana ljetna jela, na jelovniku ovog tjedna predlažemo mahune, kao i brzinski ljetni umak na bazi špinata. Pa počnimo…

Ponedjeljak, 3. 7. -  Pita od tikvica 

Na spomen scarpaccije Talijani pomisle na ljeto i tikvice. Pita ili složenac od tikvica omiljen je u Toskani, osobito oko Viagreggia. U prijevodu s talijanskog pita nema baš reprezentativan naziv, no "stara cipela" ime ne duguje okusu, već izgledu. Navodno bi trebala biti tanka poput potplata istrošene obuće, ali dobrodošle su i deblje varijante tijesta, ovisno o ukusima. Ovdje ćete pronaći recept.
 

Utorak, 4. 7. -  Sataraš 

Ako imate malo rajčice, malo paprike i koju glavicu luka, imate sve što vam je potrebno kako biste napravili tradicionalnu nutritivnu bombu, omiljeno ljetno jelo koje obožavamo već generacijama. Neki ga vole jesti uz meso, neki uz rižu ili pire od krumpira, a najbolje je u njemu uživati uz komad prepečenog domaćeg kruha. Recept potražite ovdje.
 

Srijeda, 5. 7. - Recept za mahune 

Ljetno vrijeme idealno je za eksperimentiranje s jelima na bazi mahuna. To zeleno povrće ne mora biti neukusno i dosadno. Naprotiv, uz malo volje i truda možete ga transformirati u fino jelo ili prilog koji ćete htjeti jesti svaki dan. Riječ je zapravo o mahunama koje se pirjaju u umaku od rajčice i s različitim začinima kako bi im se podarila dodatna dubina okusa. Za recept kliknite ovdje.

Četvrtak, 6. 7. - Recept za turski gulaš od janjetine 

Hunkar begendi ili sultanov užitak turska je verzija gulaša od janjetine koja se poslužuje na umaku od patlidžana i bešamela. Nitko ne zna kako je i kada jelo točno nastalo, no vjeruje se da potječe iz vremena Osmanskog carstva. Ime je dobilo jer je gulaš bio toliko dobar da su u njemu uživali i sultani. Hungar begendi najčešće se priprema od janjećeg buta – možete ga napraviti i nekoliko dana unaprijed, staviti u hladnjak i/ili zamrzivač te zagrijati i poslužiti po želji. Recept se nalazi ovdje.

Petak, 7. 7. - Recept za tjesteninu sa sirom i špinatom 

Kremasta gorgonzola, vrhnje, hrskavi orasi i špinat sve su što vam treba za brzinski ljetni umak koji je kremast i pun okusa, a poslužiti ga možete s tjesteninom, njokima ili preliti preko povrća iz pećnice. Umjesto špinata poslužit će i pikantna rikula ili blitva. Korak koji ne treba preskočiti je tostiranje oraha u suhoj tavi jer daju sjajnu aromu. Kliknite ovdje za recept.

 

Subota, 8. 7. - Recept za hrskavo carsko meso 

Hrskava pržena svinjska potrbušina popularno je jelo u mnogim zemljama španjolskog govornog područja. U Dominikanskoj Republici naziva se chicharron, a priprema podrazumijeva kuhanje carskog mesa u vodi sa začinima, a potom i prženje u ulju. Hrskavi komadi svinjetine poslužuju se uz komadiće svježe limete uz željeni prilog za ručak, večeru ili međuobrok. Recept provjerite ovdje.

Nedjelja, 9. 7. - Recept za pulled pork 

Pulled pork ili vučena svinjetina američki je klasik koji ime duguje sočnom mesu koje se vilicom lako razdvaja na rezance, koji se potom jedu u pecivu, tortiljama ili uz omiljenu salatu. Pulled pork lako možete pripremiti kod kuće sporim pečenjem u pećnici na nižoj temperaturi. Najčešće se koristi svinjska lopatica jer ima dovoljno masnoće, a poslužit će vam i potrbušina, koju možete držati u suhoj marinadi. Evo i recepta.

Iz jednog lonca: Recept za složenac od riže i piletine zbog kojeg nećete morati prati hrpu suđa Jela od riže - 4 Jela od riže - 3 Jela od riže - 2 +0 Jela od riže - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju