Malo sezonskog osvježenja uvijek dobro dođe, a deserte s jesenskim blagom obožavamo. Glavna zvijezda danas je bundeva od koje ćete napraviti kremu... i možda je odmah pojesti prstom koliko je ukusna.

Ako se uspijete suzdržati, pratite recept do kraja i dobit ćete divan jesenski tiramisu u čaši. Priprema se jako jednostavno, samo strpljivo sprijateljujte tučeno vrhnje i bundevu i nemojte pretjerati s miksanjem da vam krema ostane puna i čvrsta.

Ukrasite gotov tiramisu ili klasičnim kakaom u prahu, smjesom začina koju ste dodavali bundevi ili grubo zdrobljenim orašastim plodovima

Za pripremu ovog deserta trabat će vam oko 40 minuta jer ćete bundevu peći 20-ak. Ostalo je gotovo za čas, malo miskate, malo slažete i to je to. Uživajte!
 

Sastojci za tiramisu s bundevom:

  • 300-350 g bundeve s korom
  • 1 čajna žličica mješavine začina - cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, đumbira (omjer po želji)
  • 250 g mascarponea 
  • 400 g slatkog vrhanja (200+200)
  • 50 g smeđeg šećera 
  • 250 g piškota
  • 300 ml espressa ili instant-kave (po želji aromatizirajte amarettom ili rumom)
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • prstohvat soli

Priprema tiramisua s bundevom:

  1. Napravite pire od bundeve. Neoguljenu bundevu narežite na kocke i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva. Izvadite pečenu buču iz pećnice, pustite da se malo ohladi pa odvojite koru i meso buče izmiksajte u pire.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve sa smeđim šećerom, đumbirom, cimetom, soli i muškatnim oraščićem. Dodajte mascarpone i nježno ga umiješajte u buču.
  3. Pola količine slatkog vrhnja istucite u šlag u posebnoj zdjeli pa ga nježno umiješajte u kremu od buče i mascarponea. Nemojte koristit mikser, već šlag umiješajte silikonskom špatulom.
  4. Umačite piškote u kavu i slažite ih u čaše ili zdjelice za posluživanje Sloj piškota prekrijte slojem kreme, pa složite barem još jedan sloj piškota i još jedan sloj kreme od bundeve – ovisno o veličini zdjelice ili čaše. Ostavite u hladnjaku preko noći.
  5. Preostalo slatko vrhnje istucite u šlag i dodajte na tiramisu neposredno prije posluživanja. Po želji ukrasite kakaom u prahu, cimetom i grubo smrvljenim orašastim plodovima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju