Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te ukrašenog kakaom.

Danas vam predlažemo varijaciju tiramisua u kojem glavnu komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.

Cijeli kolač napravit ćete u svega 30-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.

Tiramisu s pistacijama - sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 450 g sira mascarpone
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 200 g kreme od pistacija
  • 150 g bijelog šećera
  • 100 g pistacija
  • 30-ak piškota
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • kakao prah za posipanje

Tiramisu s pistacijama - priprema:

  1. Napravite kremu: pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija. Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte. Stavite u hladnjak da se krema stisne.
  2. Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.
  3. Poslažite namočene piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa preko njih premažite ostatak kreme.
  4. Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga narežite i poslužite s ostatkom pistacija. Dobar tek!

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Blagdanski deserti - 2 Torta Raspucanci s limunom +1 Blagdanski deserti - 3