Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te ukrašenog kakaom.
Danas vam predlažemo varijaciju tiramisua u kojem glavnu komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.
Cijeli kolač napravit ćete u svega 30-ak minuta, a najviše vremena provest ćete čekajući da se isti stisne i bude spreman za serviranje.
Tiramisu s pistacijama - sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 450 g sira mascarpone
- 250 g vrhnja za šlag
- 200 g kreme od pistacija
- 150 g bijelog šećera
- 100 g pistacija
- 30-ak piškota
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- kakao prah za posipanje
Tiramisu s pistacijama - priprema:
- Napravite kremu: pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija. Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte. Stavite u hladnjak da se krema stisne.
- Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.
- Poslažite namočene piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa preko njih premažite ostatak kreme.
- Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga narežite i poslužite s ostatkom pistacija. Dobar tek!
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa