Tijesto tj. kora za pizzu od crvene leće iznenadit će vas svojim okusom i hrskavošću, ali i time koliko ju je jednostavno napraviti. Trebate samo pomiješati sastojke, izliti ih u lim i ispeći.
Kora za pizzu od crvene leće nije samo zdraviji i bezglutenski izbor koji si mogu dopustiti i alergičari, nego i dobrodošla promjena na pizzi s kojom uvijek volimo eksperimentirati. Čak će i najzagriženije tradicionaliste i one koji priznaju samo 0-0 pizzu osvojiti jednostavnost pripreme "tijesta" od leće i to što se njime morate baviti manje od 5 minuta.
Pizzu s tijestom od leće možete nadjenuti čime god želite, klasičnim sastojcima poput umaka od rajčice, šune i sira, nekom vegetarijanskom ili meksičkom kombinacijom (stavljate li povrće, prvo ga skuhajte) ili nečim sasvim novim poput vrlo tanko narezanog krumpira, pirjanog luka i ružmarina.
Sastojci za tijesto za pizzu od crvene leće:
- 150 g crvene leće, nekuhane/nenamočene
- 180 ml vode
- 1 1/2 čajna žličica češnjaka u prahu
- ½ čajne žličice sušenog bosiljka
- ½ čajne žličice sušenog origana
- ¾ čajne žličice soli
- nadjev i dodaci za pizzu po izboru
Priprema tijesta za pizzu od crvene leće:
- Obložite okrugli lim promjera 30 cm papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Dodajte sve sastojke u blender i blendajte velikom brzinom dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
- Smjesu izlijte na pripremljeni lim za pizzu i ravnomjerno je rasporedite pomoću silikonske lopatice.
- Pecite 12 minuta. Zatim uz pomoć papira pažljivo preokrenite tijesto. Odlijepite papir, vratite koru u pećnicu i pecite još 5 minuta.
- Nadjenite pizzu po želji i pecite još 3 do 5 minuta da se i nadjevi zagriju.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 1-2 minute prije rezanja.
Bio sam u neuništivoj zagorskoj pizzeriji: "Neće vas oduševiti, ali nećete ostati gladni, a djeca će biti zadovoljna" +0