Svinjetina i jabuke savršeni su gastronomski par. Ovaj recept kombinira upravo te dvije namirnice u jedno sočno te iznimno ukusno jelo.
Svinjski kotleti se prvo kratko preprže u loncu na štednjaku, a potom termički obrađuju u pećnici zajedno s naribanim kupusom i jabukama. Posebnu slast jelu daje upravo jabuka, jabučni ocat te cider od jabuka.
Pripremite jelo u posudi od lijevanog željeza poput dutch ovena, koja dobro provodi i čuva toplinu te podnosi termičku obradu na visokim temperaturama. Obično dolazi s poklopcem, a namijenjena je kuhanju ili spornom pečenju - na štednjaku i u pećnici.
Sastojci:
- 500 g svinjskih kotleta s kosti
- 500 g naribanog kupusa
- 500 ml cidera od jabuke
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 čajne žličice senfa
- 1 slatka jabuka
- 1 luk
- 1 čajna žličica timijana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- U loncu od nehrđajućeg čelika poput dutch ovena zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite svinjske kotlete. Posolite ih i popaprite.
- Pecite kotlete na jakoj temperaturi oko dvije do tri minute sa obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih lonca.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk – pirjajte ga oko pet do sedam minuta.
- Dodajte naribani kupus i kriške jabuke te nastavite sve zajedno pirjati još par minuta.
- U maloj zdjeli pomiješajte cider, jabučni ocat i senf. S ovom tekućinom deglazirajte lonac.
- Vratite meso u lonac, poklopite ga i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se sve zajedno termički obrađuje oko sat vremena.
- Svinjske kotlete poslužite s pireom od krumpira ili domaćim kruhom. Dobar tek!
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0