Svinjetina i jabuke savršeni su gastronomski par. Ovaj recept kombinira upravo te dvije namirnice u jedno sočno te iznimno ukusno jelo.

Svinjski kotleti se prvo kratko preprže u loncu na štednjaku, a potom termički obrađuju u pećnici zajedno s naribanim kupusom i jabukama. Posebnu slast jelu daje upravo jabuka, jabučni ocat te cider od jabuka.

Pripremite jelo u posudi od lijevanog željeza poput dutch ovena, koja dobro provodi i čuva toplinu te podnosi termičku obradu na visokim temperaturama. Obično dolazi s poklopcem, a namijenjena je kuhanju ili spornom pečenju - na štednjaku i u pećnici.

Sastojci:

  • 500 g svinjskih kotleta s kosti
  • 500 g naribanog kupusa
  • 500 ml cidera od jabuke
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 čajne žličice senfa
  • 1 slatka jabuka
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica timijana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. U loncu od nehrđajućeg čelika poput dutch ovena zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite svinjske kotlete. Posolite ih i popaprite.
  3. Pecite kotlete na jakoj temperaturi oko dvije do tri minute sa obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih lonca.
  4. Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk – pirjajte ga oko pet do sedam minuta.
  5. Dodajte naribani kupus i kriške jabuke te nastavite sve zajedno pirjati još par minuta.
  6. U maloj zdjeli pomiješajte cider, jabučni ocat i senf. S ovom tekućinom deglazirajte lonac.
  7. Vratite meso u lonac, poklopite ga i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu da se sve zajedno termički obrađuje oko sat vremena.
  8. Svinjske kotlete poslužite s pireom od krumpira ili domaćim kruhom. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju