U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima

Kopnena spužva, tikva ili tikvica lufa, može biti hrana, ali i kuhinjski pomoćnik za pranje suđa. Kada se svježe ubere, malo je mekša od krastavca i hrskavija od tikvice. I dok se mladi plodovi koriste za jelo, zreli mogu poslužiti samo kao spužva koja se prije upotrebe opere i sterilizira.

Lufa, koja se naziva i tori, patola, egipatski krastavac ili kineska bamija, može se uzgojiti i kod nas, ali budući da se radi o tropsko biljci potrebni su joj topli i vlažni uvjeti.

Kako biste bili sigurni da ste kupili ukusnu lufu, potražite male plodove dugačke oko 25 cm koji su teški za svoju veličinu.

Ta biljka indijskih korijena omiljena je u Aziji i nekim dijelovima Afrike. Priprema se na najrazličitije načine: odlična je s povrćem i mesom u woku ili varivima, dodaje se salatama, puni nadjevima i kuha na pari ili peče u pećnici. Možete je i pirjati u kokosovom mlijeku pa poslužiti s ribom poput oslića ili piletinom i rižom. 

Osim što je ukusna, lufa je i zdrava. Preporučuje se protiv prehlade i problema sa sinusima, a pomaže i protiv artritisa.