Sobrasada, pikantna kobasica koja se maže na kruh specijalitet je s Balearskih otoka, ali jede se po cijeloj Španjolskoj, pa odvede li vas put na Mallorcu, gdje je naprosto obožavaju, možete je isprobati.

Sobrasada se radi od usitnjene lokalne paprike i dobro začinjene svinjetine koja se potom suši na vjetru mjesecima. Iako na prvi pogled može djelovati kao obična kobasica, zbog mekane teksture maže se poput rustikalnije paštete.

Španjolci je mažu na cocu, tradicionalnu pogaču na koju se slaže i povrće, bilo sirovo ili s roštilja, riba, meso i zapravo sve što možete zamisliti na pizzi. Sobrasada se diljem španjolske poslužuje uz piće s bijelim kruhom i sirom.

Najviše se cijeni autentična sobrasada od crne svinje, a takva će imati i odgovarajući znak na pakiranju. Jeftinije varijacije rade se i od „običnih“ svinja. Španjolski gastronom Néstor Luján sobrasadu je proglasio boljom od paštete, a u očekivanju putovanja možete je pokušati pripremiti kod kuće od usitnjenog mesa, svinjske masti i ljute paprike te pričekati koji mjesec da se osuši.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju