Sobrasada, pikantna kobasica koja se maže na kruh specijalitet je s Balearskih otoka, ali jede se po cijeloj Španjolskoj, pa odvede li vas put na Mallorcu, gdje je naprosto obožavaju, možete je isprobati.

Sobrasada se radi od usitnjene lokalne paprike i dobro začinjene svinjetine koja se potom suši na vjetru mjesecima. Iako na prvi pogled može djelovati kao obična kobasica, zbog mekane teksture maže se poput rustikalnije paštete.

Biser Pirineja: "Zaboravljeni" grad u kojem se odlično jede, zabavlja i uživa punim plućima Granada - 5 Granada - 3 Granada - 2 +1 Granada - 1

Španjolci je mažu na cocu, tradicionalnu pogaču na koju se slaže i povrće, bilo sirovo ili s roštilja, riba, meso i zapravo sve što možete zamisliti na pizzi. Sobrasada se diljem španjolske poslužuje uz piće s bijelim kruhom i sirom.

Najviše se cijeni autentična sobrasada od crne svinje, a takva će imati i odgovarajući znak na pakiranju. Jeftinije varijacije rade se i od „običnih“ svinja. Španjolski gastronom Néstor Luján sobrasadu je proglasio boljom od paštete, a u očekivanju putovanja možete je pokušati pripremiti kod kuće od usitnjenog mesa, svinjske masti i ljute paprike te pričekati koji mjesec da se osuši.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju