Chili crisp ili u prijevodu hrskavi čili pikantan je i aromatičan začin kineskog porijekla. Obično se priprema od čilija, ulja, češnjaka i sličnih sastojaka. Hrskavi komadići aromatičnih sastojaka i ulja rezultiraju sa začinom umami okusa koji ima kult sljedbenika diljem svijeta.

Ljubitelji chili crispa tvrde da će ovaj začin poboljšati okus bilo kojeg jela. Upotrijebiti ga možete kao i bilo koji drugi ljuti umak – možete ga pokapati na pečena jaja, kuhanu rižu i tjesteninu, na sendviče, pizzu i pečeno meso. Možete ga staviti čak i u deserte, primjerice u čokoladu ili čak na sladoled.

Chili crisp može se napraviti na bazi bilo kojeg ulja – od neutralnog biljnog ulja do onog od kikirikija. Nezamjenjiv su sastojak pahuljice crvenog čilija koji se sljubljuju s različitim začinima poput zvjezdastog anisa, đumbira i cimeta, ali i sušenim gljivama u prahu.

Začin se može kupiti u azijskim trgovinama i na internetu u specijaliziranim prodavaonicama. Nakon otvaranja staklenke važno ga je čuvati u hladnjaku prema uputama na pakiranju. Dakako, hrskave čili pahuljice u ulju možete napraviti i samostalno u svojoj kuhinji.

Sastojci za chili crisp:

  • 375 ml biljnog ulja
  • 90 g čili pahuljica
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 5-6 zvjezdastog anisa u komadu
  • 2 ljutike
  • 2 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice bijelog šećera
  • 1 komad svježeg đumbira veličine oko 4 cm
  • 1 čajna žličica shiitake gljiva u prahu
  • ½ čajne žličice soli

Priprema chili crispa:

  1. U lončić stavite ulje, sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak, zvjezdasti anis u komadu i cimet u prahu. Pomiješajte i zagrijte sastojke na umjerenoj temperaturi.
  2. Kuhajte sve zajedno oko 10 do 20 minuta dok češnjak ne potamni (ali ne i izgori!)
  3. Procijedite ulje i stavite ga sa strane. U ulje vratite komadiće pržene ljutike i češnjaka. Zvjezdasti anis bacite u smeće.
  4. U zdjelici pomiješajte pahuljice čilija, sitno nasjeckani đumbir, umak od soje, šećer, gljive u prahu i sol. Preko tih sastojaka prelijte ulje, dobro promiješajte i stavite u staklenu posudu s čvrstim poklopcem. Pohranite u hladnjak i koristite po želji. Dobar tek!

Kineski specijalitet: Recept za kiselo-ljutu juhu od piletine i gljiva koja vraća energiju Kiselo-ljuta juha - 4 Soja sos Suhe shiitake +0 Kiselo-ljuta juha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju