Mousehole, slikovito ribarsko mjesto na južnoj obali Cornwalla, koji se smjestio na krajnjem jugozapadu Ujedinjenog Kraljevstva poznato je po burnoj prošlosti. Naime, u 16. stoljeću Španjolci su ga opljačkali i spalili do temelja.

S vremenom se Mousehole razvio u užurbanu luku, prepunu lokalnih ribarskih brodova, a i danas je zadržao šarm starih ulica, ispunjenih malim trgovinama, galerijama i kafićima. Velški pjesnik Dylan Thomas nazvao je to mjesto najljepšim selom u Engleskoj. Osim zanimljive prošlosti i arhitekture, Mousehole je dom i zanimljivoj gastronomiji, a jedan od najzanimljivijih specijaliteta koje ondje možete kušati je pita stargazy koja se poslužuje jednom godišnje – 23. prosinca, na festivalu Tom Bawcock’s Eve.

Ta je pita, blago rečeno, neobičnog izgleda. Riblje glave koje izviruju iz tijesta tako da djeluju kao da „gledaju u zvijezde“ mnogima nisu primamljive, ali zbog takvog položaja tijekom pečenja pridonose sočnosti tijesta. Osim glava, iz pite od krumpira i povrća ponekad strše i repovi, ovisno o inspiraciji kuhara, a srdele koje su najčešći odabir, mogu se zamijeniti i drugim vrstama manjih riba.

Stargazy se tradicionalno jede u čast Toma Bawcocka i njegovog junačkog ulova ribe tijekom hladne i burne zime koji je spasio selo od gladi. U vrijeme kada niti jedan brod nije uspio napustiti luku, Tom je odlučio otisnuti se na more, dva dana prije Božića, kako stanovnici ne bi ostali gladni na blagdan. Usprkos oluji i valovima, uspio je uloviti dovoljno ribe da prehrani cijelo selo. Seljani su cijeli ulov ispekli u golemoj piti, a glave su virile kao dokaz koliko je vrsta ribe Tom ulovio. Od tada se 23. prosinca u Mouseholeu održava festival Tom Bawcock's Eve.

Recept za britanski specijalitet: Omiljeno jelo koje je bilo pod posebnom zaštitom za vrijeme ratova Fish and chips - 1 Fish and chips - 2 Fish and chips - 3 +1 Fish and chips - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju