Kada je prošle godine rođena Švicarka, chefica Priska Thuring najavila otvorenje restorana u Istri, oni koji su imali priliku uživati u njezinim jelima počeli su križati dane kada će malo mjesto Krasica, smješteno između Grožnjana i Buja, postati bogatije za novu gastronomsku priču.

Godinama ranije jedna od najkreativnijih chefica u Hrvatskoj zamijenila je svjetske adrese Dubrovnikom, Rovinjem, pa i Zagrebom - gdje je u Dubravkinu putu stekla vjerne obožavatelje. Novo poglavlje Priska Thuring započela je na svjetskim morima i luksuznim kuhinjama jahti, a onda se ponovno vratila u Istru i na mjestu stare i poprilično oronule škole oživjela - Staru školu.

Fotograf Romeo Ibrišević, kojeg je put odveo u novi restoran u Krasici kraj Buja, svoje je dojmove zabilježio objektivom i potvrdio da se radi o mjestu na kojem vrijedi jesti, piti – i jednostavno biti, upijajući istarsku čaroliju svim osjetilima. Gastronomska je ideja iza Stare škole spojiti ono najbolje od lokalnih ribara, maslinara, uzgajivača i vinara u čistu uživanciju.

Stara škola - 10 Stara škola - 10 (Foto: Romeo Ibrišević)

Zvijezde Stare škole upravo su izvorni okusi namirnica i mirisi tradicije koja se isprepleće sa suvremenim kulinarskim idejama, kao i sam terroir na kojem počiva restoran koji nije ni fine dining, ni obična konoba. Prostorijama koje su se nekoć orile dječjim glasovima ruke arhitekta i dizajnera udahnule su novi život, a stara zgrada škole dobila je blagovaonicu, terasu i bar u kojem dominiraju prirodna i organska vina te kuhinju u kojoj Priska sa svojim timom stvara čaroliju.

"Restoran je bio Stara škola, ali je gradivo bilo novo. Učio sam kako izgleda riblji carpaccio, salata od lignji, tikvica i slanutka i kakav okus ima ukiseljena trlja. Rižoto Milanese s tartarom od kozica bio je odlično predjelo, a glavno jelo bio je ramstek s glaziranim patlidžanima i crumble od slatkog krumpira. Gradivo nisam ponavljao, nego sam prešao na dopunsku nastavu - čokoladnu kuglicu prelivenu malinama", ispričao je Romeo, uz riječi kako će usvojeno znanje nadopuniti prvom prilikom.

Fotografije zbog kojih ćete poželjeti provesti bablje ljeto na jugu Lijepe Naše Orebić - 13 Orebić - 12 Orebić - 11 +9 Orebić - 10

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju