Fotograf Boris Trogrančić svaki put nas zadivi predivnim prizorima koje snima na svojim putovanjima, a ovoga puta javio nam se s Orebića na Pelješcu. 

"Orebić se nalazi na jugozapadu poluotoka Pelješca, baš nasuprot otoka Korčule. Smješten je ispod brda svetog Ilije, koje često obilaze planinari iz regije. Ime je dobio još u 16. stoljeću po čuvenoj pomorskoj obitelji Orebić, čiji su članovi igrali važnu ulogu u lokalnoj povijesti. Prije toga se zvao Trstenica, kako se danas zove glavna plaža", priča nam Boris crtice iz prošlosti i dodaje kako je Orebić bio važno pomorsko središte u doba Dubrovačke Republike, a pelješki jedrenjaci bili su od izuzetnog značaja za dubrovačku mornaricu.

Orebić - 3 Orebić - 3 (Foto: Boris Trogrančić)

"Tijekom austrijske vladavine na ovim prostorima nastalo je i društvo za gradnju brodova duge plovidbe, kasnije nazvano Pelješko pomorsko društvo, iz kojeg je izašlo više od 30 jedrenjaka duge plovidbe. Kapetanske kuće s prekrasnim vrtovima i danas su ponos Orebićana. Preporučio bih posjet Pomorskom muzeju, gdje je izložen brodski alat i brojne fotografije jedrenjaka, kao i brojne knjige. Mene je oduševio duh prošlih vremena koji ovdje vlada, kao da u svakom detalju još uvijek žive priče starih pomoraca. Baš sam uživao fotografirajući na tom čarobnom mjestu", kaže i otkriva da je Orebić najbolje upoznati u šetnji njegovim ulicama, koje kriju brojne crkvice, pitoreskne fasade i fontane. Osim u predivnom moru i plažama, možete uživati u izletima na Korčulu ili Mljet, a ne zaboravite ni na brojne vinarije s izvrsnim vinom.

Fotografije Borisa Trogrančića pogledajte u našoj galeriji, a pratiti ga možete i na YouTubeu.

Plutajući grad koji bi trebao spasiti 40 tisuća ljudi u slučaju prirodne katastrofe Dogen - 3 Dogen - 2 Dogen - 1 +0 Dogen - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju