Galerija Tomica Đukić 0 Šalša - 3 0 Šalša - 2 0 Šalša - 1 0

U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije, chef Tomica Đukić nogometašima prije utakmica najviše voli poslužiti domaću šalšu s tjesteninom, posipanu sirom i prelivenu maslinovim uljem. Upravo takvo jelo daje im dovoljno energije, a ne opterećuje ih kako bi se mogli kretati s lakoćom. Šalša je i jelo koje budi asocijacije na ljeto, a prezrele rajčice koje se nerijetko mogu pronaći na tržnicama ljeti kao one za kuhanje su i najbolje za šalšu. Ne dajte da vas zavara cijena ili neugledan izgled – manekenke bez mane iz staklenika neće dati zadovoljavajuće rezultate.

Koja je rajčica najbolja za šalšu? 

Sa zrelim šljivarima ili volovskim srcem ne možete pogriješiti. Osim dobre rajčice, potrebno je i nešto strpljenja. Nemate li vremena, nemojte ni počinjati s kuhanjem jer su za pravu šalšu potrebni sati – ovisno o količini, od dva do tri – ili dulje. Jedino tako ćete dobiti umak pun okusa.

Skuhate li je u većim količinama, slobodno je zamrznite u malim plastičnim čašama pa iskoristite kao bazu raznih umaka, juha i variva ili pak nadjeva za pizze, pogače i slane savijače.

Što je šporka šalša? 

Kožicu rajčice neki kuhari ne gule kako bi dobili na intenzivnijem okusu, žele zadržati nešto teksture ili planiraju kuhati šalšu tako dugo dok se praktički ne raspadne. Takva šalša se naziva „šporka“, no pod istim nazivom je i šalša u koju se dodaju i tikvice ili patlidžani. Želite li pak finu teksturu šalše, rajčice prije pripreme zarežite, blanširajte pa ogulite te nasjeckajte. Prema želji, šalšu možete i propasirati.

Sastojci za šporku šalšu

  • 2 dl maslinova ulja
  • 2 dl bijelog vina
  • 5 češnja češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 2 kg rajčica
  • otprilike 1/žlice šećera (ovisi o slatkoći rajčica)
  • nekoliko grančica peršina
  • 1 list lovora
  • sol i papar


Priprema šalše:

  1. Rajčice nasjeckajte na komade.
  2. Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak pa potom dodajte rajčicu sa sokom koji je ispustila.
  3. Dodajte sol i papar pa kada prokuha smanjite vatru, ulijte vino, ubacite šećer, peršin i lovor pa kuhajte oko 2 do 3 sata.
  4. Kušajte i prema potrebi dodatno začinite. Poslužite s tjestenonom.