Espresso martini je koktel od kave i votke koji je popularan diljem svijeta. Osmislio ga je Richard Bradsell u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Jedna mlada dama prišla je slavnom britanskom koktel-majstoru u londonskom baru i zamolila ga da joj napravi piće koje će je prvo razbuditi, a od kojeg će se potom "razbiti“ (na engleskom Wake me up, and then f..k me up!).

Richard Bradsell je posegnuo za šalicom espressa, spojio ga s likerom od kave i votkom i napravio kreaciju koja se danas pije – posvuda.

Mi vam donosimo recept za smrznutu verziju espresso martinija koji će osobito pasati u topao proljetni ili ljetni dan.

Sastojci:

Za koktel:

  • 350 ml crne kave
  • 45 ml jednostavnog sirupa
  • 90 ml votke
  • 60 ml likera od kave

Za kremu:

  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica likera Baileys
  • 1 žlica bijelog šećera
  • 1 čajna žličica instant kave u prahu

Priprema:

  1. Napravite baza: napravite crnu kavu i smrznite je u ledenici. Smrznutu kavu pomiješajte u blenderu s votkom, likerom od kave i jednostavnim sirupom. Jednostavni sirup (eng. simple syrup) je ime za otopinu šećera u vodi u omjeru 1:1.
  2. Podijelite smjesu na dvije čaše za martini.
  3. Preko smrznute baze dodajte kremu koju ste napravili u mikseru od vrhnja za šlag, Baileysa, šećera i instant kave u prahu.
  4. Poslužite odmah! Živjeli ili dobar tek!

Himna sporosti i zalasku sunca: Sve tajne najpopularnijeg talijanskog koktela koji se sve više pijucka i u hrvatskim barovima Aperol Spritz - 1 Aperol Spritz - 3 Aperol Spritz - 2 +0 Aperol Spritz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju