Espresso martini je koktel od kave i votke koji je popularan diljem svijeta. Osmislio ga je Richard Bradsell u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.
Jedna mlada dama prišla je slavnom britanskom koktel-majstoru u londonskom baru i zamolila ga da joj napravi piće koje će je prvo razbuditi, a od kojeg će se potom "razbiti“ (na engleskom Wake me up, and then f..k me up!).
Richard Bradsell je posegnuo za šalicom espressa, spojio ga s likerom od kave i votkom i napravio kreaciju koja se danas pije – posvuda.
Mi vam donosimo recept za smrznutu verziju espresso martinija koji će osobito pasati u topao proljetni ili ljetni dan.
Sastojci:
Za koktel:
- 350 ml crne kave
- 45 ml jednostavnog sirupa
- 90 ml votke
- 60 ml likera od kave
Za kremu:
- 125 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica likera Baileys
- 1 žlica bijelog šećera
- 1 čajna žličica instant kave u prahu
Priprema:
- Napravite baza: napravite crnu kavu i smrznite je u ledenici. Smrznutu kavu pomiješajte u blenderu s votkom, likerom od kave i jednostavnim sirupom. Jednostavni sirup (eng. simple syrup) je ime za otopinu šećera u vodi u omjeru 1:1.
- Podijelite smjesu na dvije čaše za martini.
- Preko smrznute baze dodajte kremu koju ste napravili u mikseru od vrhnja za šlag, Baileysa, šećera i instant kave u prahu.
- Poslužite odmah! Živjeli ili dobar tek!
Himna sporosti i zalasku sunca: Sve tajne najpopularnijeg talijanskog koktela koji se sve više pijucka i u hrvatskim barovima +0