"Zaboravite li spremiti u hladnjak ostatke hrane koji se hlade na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, najbolje ih je baciti", upozoravaju američki stručnjaci. Nakon dva sata na sobnoj temperaturi bakterije će se početi ubrzano razmnožavati, pa se povećava rizik od trovanja. U svakom slučaju bolje spriječiti tegobe nego ih liječiti, a da biste to učinili, najbolje je ubrzati hlađenje hrane: ostatke podijelite u manje, plitke posude kako bi se brže ohladile i pričekajte da se ohlade na sobnu temperaturu. Ako je u prostoriji toplije od trideset stupnjeva, hranu se savjetuje staviti u hladnjak već nakon jednog sata.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

Kad je riječ o stavljanju vruće hrane u hladnjak stručnjaci kažu da nije problem u jelu koje pokušavate ohladiti, nego u ostalim namirnicama koje se nalaze u hladnjaku. Tako se primjerice zbog kondenzacije vode u hladnjaku namirnice poput salate mogu znatno brže pokvariti.

"Stavite li vruću hranu ili vruću tekućinu u hladnjak, osim što im nutritivne vrijednosti mogu pasti, vaš će hladnjak morati intenzivnije raditi. Možete staviti blago vruću hranu u hladnjak, ali pričekajte da se temperatura hrane spusti na sobnu temperaturu prije stavljanja u hladnjak", kaže nutricionistica dr. Anju Sood.

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja