Američka gastronomija, a pogotovo jug i srednji zapad Sjedinjenih Američkih Država obiluje složencima. To su jednostavna jela koja ne iziskuju kompliciranu pripremu, a odjednom mogu nahraniti veći broj ljudi.

Složenci su vrlo jednostavni za pripremu – svi sastojci se stave u jednu vatrostalnu posudu, pomiješaju i termički obrade u pećnici, a potom posluže.

Složenci se najčešće rade za ručak i večeru, no postoje i verzije savršene za doručak na bazi jaja. Umjesto da se znojite uz štednjak i pečete jaja s kobasicama na tavi, napravite složanac u limu za pečenje.

Iako je riječ o vrlo jednostavnom receptu, on iziskuje nešto dužu termičku obradu od oko 45 minuta zbog čega se nameće kao odlična ideja za vikend, godišnje odmore i kada imate više vremena za pripremu jela.

Sastojci:

  • 850 g naribanog krumpira
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 400 g naribanog sira
  • 400 g kobasice po želji ili špeka
  • 8 velikih jaja
  • sol i papar po želji
  • ulje za podmazivanje

Priprema:

  1. Naribajte krumpir i ocijedite višak vlažnosti.
  2. Pomiješajte naribani krumpir s nasjeckanim kobasicama i polovicom naribanog sira.
  3. Začinite smjesu sa solju i paprom.
  4. Prebacite smjesu u prethodno namašćeni pravokutni lim za pečenje i ravnomjerno rasporedite.
  5. Izmućkajte jaja i mlijeko, posolite po želji i prelijte smjesu preko krumpira.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta.
  7. Potom ostatak sira pospite po vrhu složenca i zapecite sve zajedno još oko pet minuta.
  8. Poslužite toplo. Dobar tek!

Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak Torta Pasqalina - 8 Torta Pasqalina - 7 Torta Pasqalina - 6 +10 Torta Pasqalina - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju