Američka gastronomija, a pogotovo jug i srednji zapad Sjedinjenih Američkih Država obiluje složencima. To su jednostavna jela koja ne iziskuju kompliciranu pripremu, a odjednom mogu nahraniti veći broj ljudi.
Složenci su vrlo jednostavni za pripremu – svi sastojci se stave u jednu vatrostalnu posudu, pomiješaju i termički obrade u pećnici, a potom posluže.
Složenci se najčešće rade za ručak i večeru, no postoje i verzije savršene za doručak na bazi jaja. Umjesto da se znojite uz štednjak i pečete jaja s kobasicama na tavi, napravite složanac u limu za pečenje.
Iako je riječ o vrlo jednostavnom receptu, on iziskuje nešto dužu termičku obradu od oko 45 minuta zbog čega se nameće kao odlična ideja za vikend, godišnje odmore i kada imate više vremena za pripremu jela.
Sastojci:
- 850 g naribanog krumpira
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 400 g naribanog sira
- 400 g kobasice po želji ili špeka
- 8 velikih jaja
- sol i papar po želji
- ulje za podmazivanje
Priprema:
- Naribajte krumpir i ocijedite višak vlažnosti.
- Pomiješajte naribani krumpir s nasjeckanim kobasicama i polovicom naribanog sira.
- Začinite smjesu sa solju i paprom.
- Prebacite smjesu u prethodno namašćeni pravokutni lim za pečenje i ravnomjerno rasporedite.
- Izmućkajte jaja i mlijeko, posolite po želji i prelijte smjesu preko krumpira.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta.
- Potom ostatak sira pospite po vrhu složenca i zapecite sve zajedno još oko pet minuta.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Preporuka O slanom i slatkom: Torta Pasqualina idealna za uskrsni doručak +10