Slani zalogajčići od lisnatog tijesta odlična su ideja kada nam se jede nešto fino za doručak, gablec ili međuobrok. Ako vam se ne da do pekare, ne brinite. Ukusne zalogaje možete napraviti i kod kuće u relativno kratkom vremenu.
Ovaj slani puž od sira i špeka najbolji je dokaz. Dakako, poslužit ćemo se kupovnim lisnatim tijestom kako bi cijeli postupak bio gotov u rekordnom roku.
Za pečenje slanih pužića izdvojite 20 minuta, a za pripremu još 10-ak. Dakako, trebali biste pričekati i da se pužići malkice ohlade – ako uspijete odoljeti divnom mirisu.
Slani puž od sira i špeka - sastojci:
- 1 paket kupovnog lisnatog tijesta
- 225 g krem sira
- 100 g naribanog cheddara
- 6-8 kriški špeka
- začinsko bilje po želji
- biljno ulje za podmazivanje
Slani puž od sira i špeka - priprema:
- Nasjeckajte špek na manje komade i prepecite ih na tavi. Pecite ih otprilike 5 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Krem sir izmiksajte sa začinskim biljem po želji. Premažite ga preko razvučenog kupovnog lisnatog tijesta. U sirni namaz dodajte prepečene komadiće špeka, a preko svega pospite naribani sir cheedar.
- Pažljivo zamotajte lisnato tijesto tako da dobijete debelu kobasicu. Oštrim je nožem narežite na kriške debljine oko jednog centimetra.
- Položite kriške u obliku pužića na lim za pečenje koji ste prethodno namazali uljem / podmetnuli papirom za pečenje. Po želji možete dodati još naribanog cheddara na vrh svakog pužića.
- Pecite pužiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se lisnato tijesto ne ispeče, a sir ne rastopi i zapeče. Poslužite s umakom po želji. Dobar tek!
Posebno mjesto: Selo u kojem nitko ne želi načeti svoj komad sira

