Neki kažu da nema do dobre cigare, neki hvale moć knjige, a neki se slažu kako teško može biti išta ljepše nego nakon radnog dana doći kući, zavaliti se u naslonjač i uživati u čaši dobrog vina. No to „dobro“ širok je pojam, a ako želite znati što piju bogati, donosimo vam tekst s portala triptrivia.com, gdje su nedavno naveli najskuplja vina na planetu!

Manje-više sva koštaju toliko da će vas momentalno zaboliti glava, ali tko zna, možda se jednom zateknete u društvu s Madonnom, Tomom Cruiseom, Lebronom Jamesom ili nekim drugim s A-liste poznatih, pa kad počne rasprava o vinu, ne trebate ni vi šutjeti...

5. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru

Ovo bijelo vino, čiju je vinariju do smrti prije 4 godine vodila čuvena Anne Claude Leflaive izbacuje prilično velik rang butelja, pa se neka njihova vina mogu naći i za stotinjak dolara. No ona koja dolaze iz „posebnog“, manjeg vinograda, platit ćete i 10 tisuća dolara. I da, cijena se odnosi na – butelju.

4. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grad Cru

Vinarija koju je osnovao Georges Romaine davne 1924. godine već gotovo 100 godina proizvodi fantastična, ali i rijetkima prihvatljiva vina u kraju Chambolle Musigny (dio Burgundije). Grožđe raste na posebnom tlu koje je jako bogato vapnencem, što vinu daje snagu i čini ga idealnim za dugotrajno čuvanje. A kako mi svi znamo da je, što je starije – vino bolje, ne mora nas previše čuditi ni cijena od 13 tisuća američkih dolara za bocu.

3. Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese

Najskuplje bijelo vino na svijetu ujedno je i jedino vino iz Njemačke na ovom popisu. Vino se proizvodi na strmim padinama, a u njemu ćete itekako osjetiti i slatkoću rizlinga, ali i ugodnu razinu kiselosti. OK, želite bocu? Nema problema, stavite na stol 13 i pol tisuća zelembaća, valjda može i na rate...

2. Domaine Leroy Musigny Grand Cru

Druga najskuplja boca na svijetu proizvodi se u vinogradu Musigny. Ovdje se na farmi bave biodinamičkim uzgojem, a kako stvaraju ovo preskupo vino, svakom tko ne tuče milijune mjesečno stroga je tajna. Cijena? Prava sitnica – 18 tisuća dolara po boci.

1. Domaine de la Romanee – Conti Grand Cru

Vino koje se smatra savršenim primjerom vina iz Burgundije, jednako tako, ima i „savršenu“ cijenu. Jest, okusi su sigurno divni, ali za bocu ćete izdvojiti oko 20 tisuća dolara. Mislite da je to puno? U tom slučaju, pitajte jednog gospodina, koji je prošle godine na aukciji organiziranoj od Sothebyja, za bocu istog vina iz 1945., platio vrtoglavih 558 tisuća dolara. I da, nakon te kupnje, prodana je još i boca u iznosu od 496 tisuća. I danas su te brojke još uvijek rekordne.

TheAtrium: Novi restoran u centru Zagreba kuha s najboljim namirnicama svijeta Pogled u kuhinju Theatrium - 6 Theatrium - 3 +5 Theatrium - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju