Pico de gallo jedna je od najpopularnijih meksičkih salsa u svijetu. U Meksiku se naziva još i salsa Mexicana jer obuhvaća boje meksičke zastave: zelenu, bijelu i crvenu.

Baza su joj rajčice, luk, ljute papričice, limeta, svježi listovi korijandra te sol. Obično se poslužuje s ribom i piletinom s roštilja, ali i kao predjelo uz čips od tortilja.

Tortilje se lako rade i kod kuće Hrana i piće 8 tortilja za manje od 5 kuna: Brzi recept za kraljice meksičke kuhinje od samo 4 sastojka

Vrlo se lako priprema i kod kuće, a okus joj postaje sve bolji što duže stoji u hladnjaku. Ipak, treba imati na umu da biste pripremljenu smjesu koja stoji u hladnjaku trebali pojesti u maksimalno tri dana.

Najvažnije za recept jest da koristite svježe i zrele namirnice – nedozrela rajčica drvenaste teksture upropastit će cijelu salsu.

Sastojci za pico de gallo:
1 velika svježa i zrela rajčica
½ luka
1 jalapeño papričica
15 grama svježih listića korijandra
½ limete
sol po želji

Bunuelos je meksička verzija kroštula Hrana i piće Bunuelos: Recept za meksičke kroštule koje su savršena slastica za blagdane

Priprema:
1. Iscijedite sok limete i posolite ga. U tekućinu dodajte sitno nasjeckanu rajčicu, luk i jalapeño papričicu.

2. Sve dobro promiješajte pa u salsu dodajte narezane listiće svježeg korijandra.

3. Ohladite u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja. Dobar tek!