Pico de gallo jedna je od najpopularnijih meksičkih salsa u svijetu. U Meksiku se naziva još i salsa Mexicana jer obuhvaća boje meksičke zastave: zelenu, bijelu i crvenu.
Baza su joj rajčice, luk, ljute papričice, limeta, svježi listovi korijandra te sol. Obično se poslužuje s ribom i piletinom s roštilja, ali i kao predjelo uz čips od tortilja.
Vrlo se lako priprema i kod kuće, a okus joj postaje sve bolji što duže stoji u hladnjaku. Ipak, treba imati na umu da biste pripremljenu smjesu koja stoji u hladnjaku trebali pojesti u maksimalno tri dana.
Najvažnije za recept jest da koristite svježe i zrele namirnice – nedozrela rajčica drvenaste teksture upropastit će cijelu salsu.
Sastojci za pico de gallo:
1 velika svježa i zrela rajčica
½ luka
1 jalapeño papričica
15 grama svježih listića korijandra
½ limete
sol po želji
Priprema:
1. Iscijedite sok limete i posolite ga. U tekućinu dodajte sitno nasjeckanu rajčicu, luk i jalapeño papričicu.
2. Sve dobro promiješajte pa u salsu dodajte narezane listiće svježeg korijandra.
3. Ohladite u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja. Dobar tek!