Obožavamo rolice s cimetom. Meke su, savršeno se tope u ustima, mirišu na Božić, a onaj blago ljepljivi osjećaj glazure na prstima isti čas vraća nas u djetinjstvo. Ali… potrebno je stvarno puno vremena da se naprave, a često i ne uspiju baš kako smo zamislili.

Tako je bar bilo dok nismo otkrili ovaj recept za savršeno meke rolice s cimetom u samo pola uobičajenog vremena pripreme, a najbolje je što uspijevaju i početnicima s dizanim tijestima. Rezultat? Nakon samo jednog dizanja tijesta (da, samo jednog) – prave, klasične rolice s cimetom meke poput oblaka.

I još možete izabrati glazuru koju želite… ili sve tri koje predlažemo: jednostavnu glazuru s krem sirom, glazuru s kavom ili vanilijom. Koja vam je najdraža?

  Cimet - 4 Hrana i piće Pikantna prošlost: Zašto je baš cimet postao božićni začin?

Rolice s cimetom možete zamrznuti u nekoliko faza dovršenosti, što u blagdanskom kaosu može biti velika ušteda vremena.

Nadjeveno tijesto možete prekriti plastičnom folijom i ostaviti preko noći u hladnjaku. Ujutro ga izvadite iz hladnjaka, ostavite da se diže na toplom mjestu sat vremena i ispecite. Možete zamrznuti i gotove rolice (ne ostavljajte ih dulje od tri mjeseca u zamrzivaču). Premjestite ih večer prije posluživanja u hladnjak i pogrijte. Treći je način da rolice pečete samo 10 minuta, zatim ohlađene čvrsto prekrijete i zamrznete. Prije serviranja stavite u hladnjak nekoliko sati pa pecite još 15-ak minuta.

Vrijeme pripreme: 1 sat i 40 minuta. Vrijeme pečenja: 25 minuta.

Sastojci za rolice s cimetom:

Tijesto:

  • 344 g brašna
  • 50 g šećera
  • ½ čajne žličice soli
  • 180 ml mlijeka
  • 45 g maslaca
  • 1 vrećica instant-kvasca
  • 1 jaje (sobne temperature)

Punjenje:

  • 45 g maslaca, omekšanog
  • 67 grama smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta

Glazura od krem sira:

  • 113 g punomasnog krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 30 g maslaca, omekšanog na sobnog temperaturi
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Glazura od vanilije:

  • 120 g šećera u prahu
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2-3 žlice mlijeka

Glazura od kave:

  • 120 g šećera u prahu
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2-3 žlice jake turske kave (bez taloga)


Priprema cimet-rolica:

  1. Umijesite tijesto: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol i stavite sa strane. U vatrostalnoj posudi zagrijavajte mlijeko i putar dok se putar ne otopi. Smjesa ne smije biti prevruća, idealno od 38 do 43 stupnja. Uspite kvasac i miješajte dok se sasvim ne otopi.
  2. Ulijte smjesu u zdjelu sa suhim sastojcima, dodajte cijelo jaje i miješajte drvenom žlicom, čvrstom silikonskom špatulom ili električnom miješalicom s nastavcima za tijesta na srednjoj brzini dok ne dobijete meko tijesto.
  3. Lagano pobrašnite radnu plohu i ruke i mijesite tijesto 3 minute. Glatko tijesto oblikujte u kuglu. Ako je tijesto jako ljepljivo, dodajte još malo brašna. Stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu, prekrijte krpom i ostavite da se odmori 10 minuta.
  4. Oblikujte rolice: Razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 36 x 20 cm i po njemu razmažite omekšani maslac. Pomiješajte šećer i cimet i mješavinom ravnomjerno pospite tijesto. Zamotajte tijesto u roladu. Oštrim nožem izrežite tijesto na 10 do 12 jednakih kriški. I postavite ih u zamašćen okrugli lim za pečenje ili kalup za torte. Ostavite prostora oko svake rolice.
  5. Ostavite rolice da se dižu. Prekrijte lim s rolicama krpom ili folijom i ostavite u pećnici zagrijanoj na 60 do 90 stupnjeva. Vrata pećnice moraju biti malo otvorena.
  6. Ispecite rolice: Zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva i pecite oko 25 minuta dok rolice ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ako prerano počinju dobivati boju odozgora, lagano prekrijte alufolijom i nastavite peći. Izvadite iz pećnice.
  7. Napravite glazuru s krem sirom: Miksajte sir dok ne postane pjenast, dodajte maslac i miksajte da se prožmu u glatku kremu, umiksajte šećer u prahu i vaniliju dok se ne spoje u jednoličnu smjesu. Razmažite glazuri po toplim cimet-rolicama i odmah poslužite.
  8. Napravite glazuru s vanilijom ili kavom: Miješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu i prelijte po toplim cimet-rolicama.

  Predivan običaj koji je osvojio Europu: Talijanska kava za poslije koja govori mnogo o njihovu mentalitetu Kava cortado +0 Kava

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju