Rolice od cimeta popularna su u slastica u svijetu, a potječu iz Švedske, gdje se nazivaju kanelbulle.

Riječ je slatkim pecivima punjenima smjesom na bazi aromatičnog cimeta koje se peku u pećnici, a potom poslužuju sa šećernim preljevom.

Ova slastica bila je i nadahnuće za sirovu verziju istog deserta, koja se priprema od sastojaka biljnog porijekla koje nije potrebno termički obrađivati. Recept je iznimno jednostavan i ne zahtijeva velika slastičarska znanja.

Za pripremu vam je potrebno tek nešto opreme – dobar blender ili sjeckalica povrća. Svi se sastojci usitne i pomiješaju u desetak minuta, a sirova rolada obvezno se mora staviti u zamrzivač prije nego što se nareže i posluži.

Sastojci:

Sastojci za "tijesto":

  • 100 g oraha
  • 80 g sjemenka zlatnog lana
  • 60 ml agave ili javorova sirupa

Sastojci za nadjev:

  • 175 g mekanih datulja bez koštica
  • 3 čajne žličice cimeta
  • 2 žlice vode
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Sameljite lan u fini prah, pomiješajte ga sa zaslađivačem i usitnjenim orasima. Dobit ćete ljepljivu smjesu koju odmah treba razvući.
  2. Stavite smjesu između dva papira za pečenje i razvucite na željenu debljinu.
  3. U blenderu ili sjeckalici pomiješajte otkoštene mekane datulje, cimet i vodu te malo soli. Trebali biste dobiti gustu smjesu.
  4. Nadjev na bazi datulja premažite preko razvučenog sirovog tijesta.
  5. Zarolajte tijesto.
  6. Stavite tijesto u ledenicu na oko pola sata, a potom ga narežite na kriške i poslužite. Dobar tek!

Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike Božićni panj Vanilin kiflice Vanilin kiflice +9 Božićni panj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju