Rolice od cimeta popularna su u slastica u svijetu, a potječu iz Švedske, gdje se nazivaju kanelbulle.
Riječ je slatkim pecivima punjenima smjesom na bazi aromatičnog cimeta koje se peku u pećnici, a potom poslužuju sa šećernim preljevom.
Ova slastica bila je i nadahnuće za sirovu verziju istog deserta, koja se priprema od sastojaka biljnog porijekla koje nije potrebno termički obrađivati. Recept je iznimno jednostavan i ne zahtijeva velika slastičarska znanja.
Za pripremu vam je potrebno tek nešto opreme – dobar blender ili sjeckalica povrća. Svi se sastojci usitne i pomiješaju u desetak minuta, a sirova rolada obvezno se mora staviti u zamrzivač prije nego što se nareže i posluži.
Sastojci:
Sastojci za "tijesto":
- 100 g oraha
- 80 g sjemenka zlatnog lana
- 60 ml agave ili javorova sirupa
Sastojci za nadjev:
- 175 g mekanih datulja bez koštica
- 3 čajne žličice cimeta
- 2 žlice vode
- prstohvat soli
Priprema:
- Sameljite lan u fini prah, pomiješajte ga sa zaslađivačem i usitnjenim orasima. Dobit ćete ljepljivu smjesu koju odmah treba razvući.
- Stavite smjesu između dva papira za pečenje i razvucite na željenu debljinu.
- U blenderu ili sjeckalici pomiješajte otkoštene mekane datulje, cimet i vodu te malo soli. Trebali biste dobiti gustu smjesu.
- Nadjev na bazi datulja premažite preko razvučenog sirovog tijesta.
- Zarolajte tijesto.
- Stavite tijesto u ledenicu na oko pola sata, a potom ga narežite na kriške i poslužite. Dobar tek!
Kolačima po Europi: Omiljene blagdanske slastice bez kojih je teško zamisliti praznike +9