Dostavljačima hrane posao je procvjetao prije koju godinu, tijekom pandemije, no brojni kuhari smatraju kako na putu od restorana do kuće ili posla jela itekako gube na kvaliteti i okusu. I dok sarmi, gulašu i juhama neće biti ništa ako prevale koji kilometar u plastičnim posudama, jela od riže i tjestenine neće zablistati. Jedan od razlog za to je da se u zatvorenom pakiranju vruća hrana nastavlja kuhati, a da niti pizzi ne godi putovanje mogli ste se uvjeriti kada otvorite kutiju i zaključite da je tijesto razmočeno zbog kondenzacije.
"Umaci se razdvajaju, hrskava korica postane mekana, a rastopljeni sir se pretvara u gumu“, upozorava Shawn Matijevich, glavni kuhar na američkom Institutu za kulinarsko obrazovanje.
"Neka jela su izrazito osjetljiva na vrijeme, pri čemu je juha na jednom kraju, a nabujak na drugom kraju ljestivce“, dodaje.
Koja su to jela što će stići na adresu u dobroj formi, a koja je bolje izbjegavati? Evo što kažu profesionalni kuhari.
Juhe i variva
Ova jela dobro podnose dostavu jer su vlaga i tekućina prisutni tijekom kuhanja.
"Nakon što se spreme za dostavu, para koja se diže iz juhe ili variva se kondenzira i ponovno prelazi u tekuće stanje kako gubi toplinu“. Taj ciklus ne utječe negativno na okus ili teksturu jela“, objašnjava Matijevich. Osim toga, juhe i variva se lako podgrijavaju, pa čak i ako se ohlade tijekom transporta, njihova kvaliteta neće pasti ako ih nakratko ubacimo u mikrovalnu ili zagrijemo u loncu.
Tjestenina
Kada se tjestenina prelije umakom i spremi u posudu za dostavu ona nastavlja upijati tekućinu, pretvarajući ono što bi trebalo biti ukusan obrok u ljepljivu smjesu.
"Jela s kremastim umacima ili onima koji sadrže jaja posebno su problematična“, upozorava kuharica Patricia Clark i dodaje kako će para razdvojiti umak, a zbog razlike u temperaturi se može zgrušati. Spas za jelo bi bio da se tjestenina dostavi odvojeno od umaka.
Lazanje i tortilje
Musaka, lazanje i tortilje bolje podnose dostavu od tjestenine jer se rade od gušćih umaka s manje tekućine.
"Tjestenina koja stoji u tekućini postaje gnjecava, ali ako su u "istom sosu" s mesom i sirom, bolje će zadržati teksturu“, kaže Traci Weintraub iz Gracefully Feda.
Roštilj
Kod odreska s roštilja teško je pogoditi željeni stupanj pečenosti jer nakon što se spremi u posudu za dostavu nastavlja se kuhati u vlastitoj toplini, što često rezultira nedovoljno sočnim mesom. Rješenje je naručiti malo slabije pečeno meso, ili se odlučiti za jela sa žara od mljevena mesa.
Salate
Kod naručivanja začinjenih salata, velika je šansa da će na adresu stići mokra i uvenula – a možda čak i topla, ovisno o tome što je unutra. Spas za jelo bi bio tražiti da se preljevi stave u zasebne kutijice. Također, meso i topli sastojci trebali bi biti spremljeni posebno, kako ne bi upropastili hrskavost povrća.
Vinska cesta Međimurja: Toplo gostoprimstvo i vrhunska vina – uz nevjerojatne poglede