Mediteranska kuhinja poznata je po upotrebi svježih i cjelovitih namirnica. Idealna je i za sve one koji su ljubitelji ribe jer obiluje jelima baš s tim glavnim sastojkom.

U trendu Villa Desert Rose na otoku Pagu, Airbnb - 9 Ima i bazen 100 metara od mora: Kuća na Pagu "usred ničega" u kojoj ćete se osjećati kao da ste sami na svijetu Kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one dobrih živaca i još boljeg pamćenja Svinjski kotleti Tjedni jelovnik 7 božanstveno finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za one koji paze koliko jedu proteina


Pečena riba na mediteranski način jedno je od takvih jednostavnih jela oko kojih se ne morate previše truditi, a imaju sjajan okus.

Najbolje od svega? Ovo je iznimno svestran recept, pa možete upotrijebiti bilo koju vrstu ribe koju imate na raspolaganju – od brancina do bakalara.

Da biste dobili ukusno jelo, potrebno vam je tek nekoliko sastojka – uz svježu ribu sjajno će se sljubiti malo domaćih rajčica i maslina, nasjeckani češnjak, začinsko bilje poput timijana ili kopra te kvalitetno maslinovo ulje. Ako volite ljutu hranu, dodajte i malo čilija.

Sastojci za mediteransku pečenu ribu:

  • 300 g cherry rajčica
  • 180 g otkoštenih maslina
  • 65 ml maslinova ulja
  • 5-6 grančica svježeg timijana
  • 4 komada filetirane ribe po želji
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice ocijeđenih kapara
  • 1 limun
  • ½ pahuljica čilija po želji
  • sol i papar po želji

Priprema mediteranske pečene ribe:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. U lim za pečenje ulijte ulje i stavite u pećnicu da se zagrije – oko šest do osam minuta.
  3. Filete ribe dobro posolite i popaprite, a možete u njih umasirati i malo čilija.
  4. Kada je lim za pečenje zagrijan, u njega dodajte cherry rajčice, pripremljene filete ribe, češnjak narezan na kriške, dvije-tri grančice timijana i masline.
  5. Na vrh ribe dodajte kriške limuna i kapare te sve zajedno stavite u pećnicu.
  6. Temperaturu pećnice smanjite na 190 Celzijevih stupnjeva i pecite sve zajedno oko 15 do 20 minuta – ovisno o tome koju vrstu ribe koristite i koliko su debeli komadi.
  7. Jelo možete prekriti aluminijskom folijom kako biste dobili mekanu i sočnu ribu. Ako želite zapečenu ribu, ostavite jelo nepokriveno tijekom termičke obrade.
  8. Ribu poslužite toplu s pečenim rajčicama i maslinama te s maslinovom uljem u kojem se pekla. Dobar tek!