Mediteranska kuhinja poznata je po upotrebi svježih i cjelovitih namirnica. Idealna je i za sve one koji su ljubitelji ribe jer obiluje jelima baš s tim glavnim sastojkom.


Pečena riba na mediteranski način jedno je od takvih jednostavnih jela oko kojih se ne morate previše truditi, a imaju sjajan okus.

Najbolje od svega? Ovo je iznimno svestran recept, pa možete upotrijebiti bilo koju vrstu ribe koju imate na raspolaganju – od brancina do bakalara.

Da biste dobili ukusno jelo, potrebno vam je tek nekoliko sastojka – uz svježu ribu sjajno će se sljubiti malo domaćih rajčica i maslina, nasjeckani češnjak, začinsko bilje poput timijana ili kopra te kvalitetno maslinovo ulje. Ako volite ljutu hranu, dodajte i malo čilija.

Sastojci za mediteransku pečenu ribu:

  • 300 g cherry rajčica
  • 180 g otkoštenih maslina
  • 65 ml maslinova ulja
  • 5-6 grančica svježeg timijana
  • 4 komada filetirane ribe po želji
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice ocijeđenih kapara
  • 1 limun
  • ½ pahuljica čilija po želji
  • sol i papar po želji

Priprema mediteranske pečene ribe:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. U lim za pečenje ulijte ulje i stavite u pećnicu da se zagrije – oko šest do osam minuta.
  3. Filete ribe dobro posolite i popaprite, a možete u njih umasirati i malo čilija.
  4. Kada je lim za pečenje zagrijan, u njega dodajte cherry rajčice, pripremljene filete ribe, češnjak narezan na kriške, dvije-tri grančice timijana i masline.
  5. Na vrh ribe dodajte kriške limuna i kapare te sve zajedno stavite u pećnicu.
  6. Temperaturu pećnice smanjite na 190 Celzijevih stupnjeva i pecite sve zajedno oko 15 do 20 minuta – ovisno o tome koju vrstu ribe koristite i koliko su debeli komadi.
  7. Jelo možete prekriti aluminijskom folijom kako biste dobili mekanu i sočnu ribu. Ako želite zapečenu ribu, ostavite jelo nepokriveno tijekom termičke obrade.
  8. Ribu poslužite toplu s pečenim rajčicama i maslinama te s maslinovom uljem u kojem se pekla. Dobar tek!

Kako pripremiti losos: Savjeti i trikovi uz koje će uvijek biti sočan i ukusan Losos - 7 Losos - 6 Losos - 5 +5 Losos - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju