Mediteranska kuhinja poznata je po upotrebi svježih i cjelovitih namirnica. Idealna je i za sve one koji su ljubitelji ribe jer obiluje jelima baš s tim glavnim sastojkom.
Pečena riba na mediteranski način jedno je od takvih jednostavnih jela oko kojih se ne morate previše truditi, a imaju sjajan okus.
Najbolje od svega? Ovo je iznimno svestran recept, pa možete upotrijebiti bilo koju vrstu ribe koju imate na raspolaganju – od brancina do bakalara.
Da biste dobili ukusno jelo, potrebno vam je tek nekoliko sastojka – uz svježu ribu sjajno će se sljubiti malo domaćih rajčica i maslina, nasjeckani češnjak, začinsko bilje poput timijana ili kopra te kvalitetno maslinovo ulje. Ako volite ljutu hranu, dodajte i malo čilija.
Sastojci za mediteransku pečenu ribu:
- 300 g cherry rajčica
- 180 g otkoštenih maslina
- 65 ml maslinova ulja
- 5-6 grančica svježeg timijana
- 4 komada filetirane ribe po želji
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice ocijeđenih kapara
- 1 limun
- ½ pahuljica čilija po želji
- sol i papar po želji
Priprema mediteranske pečene ribe:
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
- U lim za pečenje ulijte ulje i stavite u pećnicu da se zagrije – oko šest do osam minuta.
- Filete ribe dobro posolite i popaprite, a možete u njih umasirati i malo čilija.
- Kada je lim za pečenje zagrijan, u njega dodajte cherry rajčice, pripremljene filete ribe, češnjak narezan na kriške, dvije-tri grančice timijana i masline.
- Na vrh ribe dodajte kriške limuna i kapare te sve zajedno stavite u pećnicu.
- Temperaturu pećnice smanjite na 190 Celzijevih stupnjeva i pecite sve zajedno oko 15 do 20 minuta – ovisno o tome koju vrstu ribe koristite i koliko su debeli komadi.
- Jelo možete prekriti aluminijskom folijom kako biste dobili mekanu i sočnu ribu. Ako želite zapečenu ribu, ostavite jelo nepokriveno tijekom termičke obrade.
- Ribu poslužite toplu s pečenim rajčicama i maslinama te s maslinovom uljem u kojem se pekla. Dobar tek!