• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Restoran s dušom bistroa: Zagrebački Matrix chefa Marka Jantoleka

Moderna kuhinja od vrhunskih hrvatskih namirnica i odlična vina, misao su vodilja novog zagrebačkog restorana...

Nika Borovac 14.09.2021 09:46 komentari
viber Created with Sketch.
Matrix - 15
Matrix - 15 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Matrix - 3 12 Matrix - 5 12 Matrix - 7 12 Matrix - 6 12

U trendu CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

Nakon Noela, zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom i chefovanja u bistrou Pod Zidom, chef Marko Jantolek (26) nastavio je svoj put ulaskom u friško otvoreni Matrix. Neka vas ime ne zbuni, restoran ime duguje poslovnom centru Matrix Office Parka, nedaleko raskrižja Slavonske avenije, Heinzelove ulice i Radničke ceste, malo istočnije od zgrade zagrebačke policijske uprave. Restoran s dušom bistroa ima i terasu na kojoj možete iskoristiti tople jesenske dane ili pronaći svoje mjesto u prostranom interijeru koji nudi i pogled u kuhinju.

Iza staklene stijene, pred zainteresiranim pogledima gostiju, chef Jantolek sa svojim kolegama razvrstava namirnice koje pristižu s malih obiteljskih gospodarstava, peče neku od brojnih vrsta sourdough kruha, fermentira kombuchu, infuzira čaj od verbene i smišlja recepte nerijetko inspirirane francuskom kuhinjom. Da se prilikom uređenja itekako razmišljalo o detaljima, potvrđuje voditeljica restorana i vinska poznavateljica, vrsna sommelierka Manuela Maras. Od vinskih čaša i tanjura, do osvjetljenja, u Matrixu nisu štedjeli na kreativnosti.

Matrix - 17 Matrix - 17 (Foto: Nika Borovac)

Iako nema ni mjesec dana, restoran već ima stalne goste koji dolaze na ručak, večeru ili pokoju čašu vina uz male zalogaje. A mlada ekipa entuzijazam ne krije. Kako i sami naglašavaju, imaju veliku želju napredovati i pokazati znanje koje su marljivo skupljali.

„Držimo se modernog bistronomskog koncepta koji ima poveznicu s visokom kuhinjom. Kuhamo moderno i raznovrsno, te koristimo raznolike namirnice. Voće, povrće i meso dolazi s malih obiteljskih gospodarstava, meso, riba i jaja, stižu iz slobodnog uzgoja, a tuna je jadranska“, naglašavaju Manuela i Marko.

Umjesto da nižu stranice i stranice jelovnika, odlučili su se za otprilike 15 jela. Na taj način nema potrebe za velikim količinama namirnica, mogu kupovati lokalno, a jela diktira sezona. Obzirom na kvalitetu namirnica, cijene su prijateljske – dnevna jela se mogu naći od 45 do 60 kuna. Chef ih osmišljava tako da budu nutritivno bogata s puno povrća, žitarica i finim komadom mesa ili ribe. Mnogi ljudi dolaze na ručak u pauzi od posla i nemaju puno vremena za jelo pa su se tome i prilagodili.

„Gosti koji nam dolaze na ručak su oduševljeni što mogu pojesti nešto konkretno, fino i zdravo, a sve češće nam dolaze i na à la carte“, kažu. 

Puno se razmišljalo i o vinskoj karti, a kao i kada je riječ o hrani, cifre nisu napuhane. Među etiketama su i tri šampanjca – Krug, Dom Perignon i Charles Heidsieck. Probranih stranih vinara je desetak, ali priča nam Manuela, daju prednost hrvatskim vinima. Tko je za iskušavanje domaćih sorti ne može pogriješiti jer osim hrvatskih klasika nalaze se i noviteti, iznenađenja u čaši koja potpisuju vinari koji nemaju velike količine ili su se nedavno pojavili na našoj sceni. Na listi stoje vina koja se toče na čaše, ali ako gost ima želju kušati vino – boca će se otvoriti, bez obzira na to što je možda neće cijelu popiti. Ovisno o berbama mijenjat će se i vinska lista o kojoj će konobari rado informirati gosta.

Među neiscrpnim inspiracijama chefa Jantoleka važno mjesto nosi sir. I to ne bilo kakav. Kumparička je već poznata adresa među gurmanima, gdje na obiteljskom gospodarstvu nedaleko od Pule nastaje kozji sir vrhunske kvalitete. Ekološki pašnjaci punih aromatičnog bilja na istočnoj strani istarskog poluotoka dom su 250 koza od čijeg mlijeka nastaju sirevi koji se u Matrixu izrazito cijene. Chef Jantolek ne može sakriti oduševljenje, kako Kumparičkinim proizvodima, tako i ljudima koji s toliko ljubavi rade svoj posao. Osim sira, oduševljava i njihov karamel od svježeg kozjeg mlijeka. Da bi nastala ta aromatična divota, lišena dominantne kozjeg mirisa potrebno je neumorno stajati pred štednjakom i osam sati miješati sve dok se mlijeko i šećer ne spoje u senzaciju koja odlično paše i uz krišku sira, desertu s kojim bi se Francuzi rado složili.

Matrix - 3 Matrix - 3 (Foto: Nika Borovac)

Jedno od jela kojim dominira mladi kozji sir je posveta cikli i ljepoti kojom se spajaju. Tjestenina od cikle puni se sirom starim tek nekoliko mjeseci. Da bi bio superkremast dodaje mu se kozjeg mlijeka i potom u tanjuru spaja s kremom od cikle, ukiseljenom ciklom i listićima mladog kozjeg sira. Manuela uz ovo jelo predlaže sauvignon blanc Apolitico, sjajnog naziva i pitkosti. Apolitičan i atipičan, dugačkog aftertastea slaže sa sa sirom koji dugo ostaje u ustima.

Zaigranost i naklonost eksperimentiranju u kuhinji, chef pokazuje već na početku, pozdravom iz kuhinje, gdje se tri vrste sourdough kruha spajaju s izvrsnim kajmakom obogaćenim vlascem, koji dolazi uz maslac s rajčicom te maslac s karameliziranim lukom, uz vrhunsko maslinovo ulje. Prati ih svježi Josipovićev Jazz, pjenušac od graševine rađen po klasičnoj metodi.

Jelo koje prema chefovoj gastronomskoj viziji utjelovljuje ljeto je tartar od jadranske tune s ponekim twistom, što je i misao vodilja čitavog jelovnika – poznato, a drugačije. U kombinaciji s gazpachom koji noći u gazi kako bi se izvuklo najbolje iz povrća i začina tartar ima jedinstveni karakter. Izrazita svježina dolazi od mješavine mente, korijandra, timijana, đumbira i češnjaka koji se miješaju u kakav „hrvatski curry“. Poslužuje se uz čips od kruha i svježu, hrskavu cikoriju, kao i Sladićeva maraštinu.

Teleća koljenica jedan je od chefu najdražih komada mesa, a za jelo koje poslužuje u Matrixu može se naći i poveznica s talijanskim vitellom tonnatom u obliku jadranske tune. Otkoštena teleća koljenica pripremljena sous vide ima 48 sati da omekša toliko da je gotovo nije potrebno žvakati i poslužuje se uz kuskus od cvjetače koja se ne kuha – zaokruži je mješavina limuna, soli i maslinova ulja. Na tanjuru se slaže uz kremu od tune, cappelacci i kapare. Uz koljenicu se našao nagrađivani Teran reserva Marijana Armana koji je prošao kroz drvo, ali ne do neprepoznatljivosti.

Vještina sljubljivanja vina i hrane dolazi do izražaja i kad je riječ o goveđem jeziku uz koji se našao odlični Ivan Dolac Barrique 2013. Goveđi jezik koji je proveo 10 sati omekšavajući u mješavini kiseline, povrća i začina poslužuje se s džemom od voloskog srca, gustog do teksture paste s cherry rajčicama, parmezanom i špinatom.

Jantolekova vještina pripreme kremastih, ukusnih komponenti je zadivljujuća, a krema od pastrnjaka u kombinaciji s gelom od kupina i pestom od pistacija ima sve potrebno za slasni, zaigrani zalogaj. Na tanjuru se taj tris nalazi uz patku iz slobodnog uzgoja, pečeni pastrnjak i tamni umak koji miriše na citruse i anis. Chef naglašava da patka voli slatkoću i kiselost pa je balans tražio upravo kombinacijom karamela s grejpom, narančom, limetom. S patkom se složio jedinstveni nagrađivani Tomazov merlot Silente.

Marko bi za kraj preporučio moćno, karakterno jelo - goveđe obraze u fortificiranom vinu i pireom od krumpira s dosta smeđeg maslaca, maslacem od lješnjaka, ukiseljenom rotkvicom, lješnjakom, pečenim lukom te malo ulja od bosiljka. Popratiti ga može moslavačka etiketa – Lagenin cabernet, još jedno od vina s karte kojeg nema u velikim količinama.

Matrix - 11 Matrix - 11 (Foto: Nika Borovac)

Pitate li ga kako priprema božanstveni pire, chef će spremno reći da je tajna u dobrom krumpiru koji se treba pasirati dok je ultra vruć. Za finu orašastu aromu možete mu dodati maslac koji na umjerenoj vatri treba posoliti i miješati dok ne zamiriše, te ga u pravom trenu maknuti sa štednjaka. Za smeđi maslac treba imati osjećaj jer deset minuta gore-dolje može činiti razliku.

Čokolada ili voće? Za koji god da se desert odlučili, naići ćete na snažne okuse. Granita od citrusa daje pravi kick svježine: borovnica, segmenti naranče, grejpa i limete u pjenastom oblaku verbene dolazi uz čaj od verbene koji se hladno infuzira 24 sata da bi resetirao nepce.

Čokolada pak kombinira čokoladni biskvit, s crumbleom od čokolade i čokoladnim mousseom s lješnjakom i slanom karamelom koja dodatno naglašava raskoš kakaa. U svakom slučaju, chefu Jantoleku ideja ne nedostaje. U pauzi između kuhanja iščitava kuharice, ali naglašava da bez obzira na utjecaje inzistira na autentičnom stilu. Promišlja i eksperimentira, pokušava i ponekad pogriješi kako bi došao do rezultata na koje je ponosan, a pritom naglašava kako uvijek ima prostora za napredovanje…

  • #gdje sjesti
  • #matrix
  • #manuela maras
  • #amrko jantolek
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Crno jaje
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Rolada od purećih prsa recept
Kraće se peče
Ne morate ispeći cijelu puricu za Božić! Umjesto toga napravite roladu od prsa - meso je sočno i jako fino
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Da ili ne?
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Oglas
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Sud odbio prijedlog Beroševe obrane za izdvajanje dokaza
afera Mikroskopi
Donesena važna odluka na suđenju Berošu: Sve je zakonito!
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
zabava
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
Mix
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
Tradicija duga više desetljeća
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
sport
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Bomba iz Italije! Romano otkrio: Evo koliko je europski velikan nudi za Branimira Mlačića
Bomba iz Italije!
Romano otkrio: Europski velikan se sastao s Mlačićem, evo koliku cifru nude Hajduku
tv
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
NAPETO!
Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
putovanja
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
novac
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Zaboravite povratak vinila - jedan drugi otpisani medij hit je na ovogodišnjim božićnim listama
potražnja rasla 75 posto
Zaboravite povratak vinila - jedan drugi otpisani medij hit je na ovogodišnjim božićnim listama
lifestyle
Ana Gruica Uglešić u Zarinoj haljini na božićnom partiju GKM Split 2025.
Cjenovno prihvatljiva
Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji
Nina Badrić za nastup u Opatiji odjenula glamuroznu haljinu
PREDIVNA
Nina Badrić isporučila izdanje vrijedno divljenja, haljina koju nosi je spektakularna
Kolinda Grabar-Kitarović na dodjeli nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora
ELEGANTNO IZDANJE
Kultna torbica, efektne salonke, elegantna haljina... Izdanje Kolinde Grabar-Kitarović je bez greške
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Meso s ražnja/Ilustracija
Nije jeftino, ali je fino

Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

Kilogram odojka ćete platiti 34,80 eura, a kilogram janjetine 44, 80 eura - najmanja količina koju možete naručiti je 250 grama... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Hot Frog - 7 Hrana i piće
    Hot Frog

    Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni

  • Ilustracija sendviča od focaccije Hrana i piće
    Focaccina

    Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb

  • Meso s ražnja/Ilustracija Hrana i piće
    Nije jeftino, ali je fino

    Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close