Na Biševu, u sklopu novootvorenog centra za posjetitelje Modra špilja, početkom ljeta otvoren je restoran Gatula koji svojim posjetiteljima nudi lokalna vina, modernu interpretaciju tradicionalnih jela i fantastičan pogled na more, Komižu, Korčulu, Lastovo i otočiće Lastovnjak, Sušac, Brusnik i Svetac.

Restoran Gatula ističe svoj suvremeni pristup lokalnim specijalitetima baziranim na tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji. Svako jelo obogaćeno je lokalnim začinima i namirnicama kao što su motar, kapare, ružmarin, origano, bosiljak, masline i reducirano biševsko crno vino.

Na Gatulinu meniju našla su se morska, veganska i mesna jela, a poseban meni kreiran je i za djecu.

Ako posjetite Biševo gladni morskih specijaliteta, u Gatuli ćete moći birati između ragua od sipe s bobom, ahi jadranske tune, medaljona od grdobine, filea brancina, ribljeg brudeta ili lignji na žaru.

Ljubitelji mesa dat će prednost janjećim kotletima, junećem gulašu ili raguu od janjetine, a vegani mogu birati između nekoliko jela od svježeg povrća, žitarica i tofua.

Na vinskoj su se karti našla autohtona vrhunska vina viških i biševskih vinara - vugava, plavac, kuc i cibidrag, poznatiji u svijetu kao zinfandel, koji se ovdje uzgaja još od srednjeg vijeka. Tu su i pošip s Korčule i Brača, maraština iz okolice Šibenika, kao i slavonska graševina ili crni pinot te istarska malvazija.

Osim nekoliko vrsta hrvatskih pjenušaca, Gatula nudi talijanski prosecco, poznati francuski šampanjac i nekoliko vrsta hrvatskih i francuskih rosea.

Gatulini deseti, poput pite i torte od biševskih rogača ili suhih smokava sporo kuhanih u biševskom crnom vinu na kremi od naranči, također pričaju priču o otoku.

Nevjerojatan koncept: Bili smo u najboljem restoranu na svijetu i tri sata uživali u meniju od 16 sljedova Restoran Central - 10 Restoran Central u Limi - 1 Restoran Central - 7 +23 Restoran Central - 6

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju