"Ne bojte se socijalističkog okruženja – ono dodatno izgrađuje stav ovog mjesta“, jedan je od brojnih pozitivnih dojmova, koje splitski restoran Bòme marljivo skuplja godinama, kako na društvenim mrežama i Googleovim recenzijama, tako i od usta do usta.
Totalno drukčiji od drugih, fine dining restoran svoj dom nije pronašao kraj Dioklecijanove palače, niti na Rivi, nego na Trsteniku, kvartu poznatom po živopisnoj arhitekturi socijalističke gradnje.
Dok je većina vrhunskih restorana u Splitu koncentrirana u staroj gradskoj jezgri, chef Mario Omrčen i njegova partnerica Franciska Burilo svoju gastronomsku priču otkrivaju u vlastitom susjedstvu. Osim gostiju, koji im se redovito vraćaju, prepoznali su ih i renomirani Michelinov i Gault & Millau vodič.
Kompleksna jednostavnost
"Iako na prvi pogled izgleda kao kvartovski restoran, u najgušće naseljenom dijelu Trstenika, u Splitu, restoran Bome nas je ugodno iznenadio i ovoga puta sa svojom gastronomskom ponudom. Ime boutique restauranta priliči ovom malom, dražesnom restoranu, osmišljenom s puno ljubavi i strasti. S jedne strane ljupka jednostavnost, a s druge majstorska izvedba svih jela. (…) Ovdje je i ponuda vina pažljivo odabrana, a mlado osoblje vrlo je ugodno i profesionalno. Bòme je ogledni primjer moderne bistronomije, odnosno fine-dininga po prihvatljivim cijenama. Zaslužuju veliko bravo!“, piše Gault & Millau, koji je osobito nahvalio svježinu carpaccia od škampa, bogati okus tartara od odležanog, dimljenog steaka, izbalansiranost rižota od kozjeg sira s dalmatinskim tartufom, kao i okuse i teksture moussea od čokolade i lješnjaka.
Boja, okus, ritam
Chef Mario Omrčen je kuhar s dugogodišnjim iskustvom rada u splitskim restoranima i hotelima, poput Radisson Blu i Le Méridien Lav, a također je stjecao iskustvo i izvan granica Lijepe Naše. Njegova se kuhinja temelji na osluškivanju sezone, pomno biranim namirnicama, kulinarskoj vještini i samom osjećaju za okuse i mirise. Kako i sam kaže, namirnica mu je najveća inspiracija, a osim o njezinom terroiru, razmišlja i o njihovim bojama, koje sparuje u okuse. Bome! Da je u Trsteniku hrana umjetnost, Omrčen pokazuje i kroz minuciozno odabran ritam sljedova - svaki slijed se s određenim razlogom naslanja na prethodni. Stoga ne čudi da su odlučili staviti naglasak upravo na jelovnik kao zaokruženu cjelinu.
"Do sada je Bòme funkcionirao po à la carte principu, uz vrlo popularne večere i ručkove u sljedovima. No, slušajući želje gostiju i oslanjajući se na vlastito iskustvo, od početka travnja restoran će u potpunosti prijeći na koncept isključivo menija u sljedovima. Gostima će biti ponuđeni meniji od tri, pet ili sedam sljedova, pri čemu će sastav jela ovisiti o sezoni, Marijevoj inspiraciji i kreativnosti. U ponudi će se uvijek naći i riblje i mesne opcije, ali dolaskom u Bòme gosti se prepuštaju Marijevoj kuhinji u punom smislu te riječi.
Mario i Franciska vjeruju da im ovaj pristup omogućava pružiti gostima autentično fine dining iskustvo, iznenaditi ih neočekivanim sparivanjima okusa te jednostavnije prilagođavati jelovnik dostupnosti i sezonalnosti namirnica. Koji god meni izabrali - onaj s tri, pet ili sedam sljedova, u svakom možete uživati uz pomno birana vina“, kažu u restoranu.
Odvede li vas put u Bòme, ne morate razmišljati o tome što imate na sebi, niti očekivati uštirkane bijele stolnjake: uživanje svim osjetilima u hrani ondje je u prvom planu.
"Bòme je mjesto gdje možete doživjeti moderno kulinarsko iskustvo s pet zvjezdica dok nosite svoj omiljeni T-shirt", kažu domaćini, tako da nema straha, nitko vas neće osuđivati ako se ne pojavite u biranoj toaleti.
Najljepše izletište na Krku? Dom sireva koji osvajaju svjetske medalje, čuda od janjetine i jela koja se čuvaju od zaborava