Kai look keuy vijetnamski je specijalitet koji u prijevodu znači 'zetova jaja'. Mekana iznutra, izvana hrskava pačja ili kokošja jaja najprije se kuhaju, zatim prže i potom preliju slatko-kiselim umakom, hrskavo prženom ljutikom ili lukom, hrskavim češnjakom i ako to možete podnijeti – čilijem. Egzotične sastojke, poput paste od tamarinda ili ribljeg umaka, pronaći možete u trgovinama azijske hrane.  

Sastojci za zetova jaja

4 pačja ili kokošja jaja
3 ljutike
2 češnja češnjaka
3 grančice svježeg lišća korijandra
125 ml biljnog ulja
3 sušena crvena čilija
čili pahuljice

Umak:

2 žlice paste od tamarinda
5 žlica vode
2 žlice ribljeg umaka
1-2 žličice palminog šećera

Priprema zetovih jaja:

  1. Jaja kuhajte sedam-devet minuta, ovisno o tome želite li tekući ili čvrsti žumanjak. Ocijedite ih, isperite pod hladnom vodom 30 sekundi, zatim ostavite u zdjeli s hladnom vodom.
  2. Dok se jaja kuhaju, narežite ljutiku i češnjak, ali ne pretanko. Listove korijandra sitno nasjeckajte. Uzmite wok ili malu duboku tavu i zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Pržite ljutiku dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, zatim smanjite vatru na srednju i pržite dok ne postane tamnosmeđa, ali ne tamna. Izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite na tanjuru obloženim kuhinjskim papirom.
  3. Na srednje jakoj vatri pržite češnjak 30 sekundi, izvadite ga i ocijedite. S češnjakom morate biti brzi jer ako zagori, bit će gorak. Zatim pržite sušeni čili 20 sekundi i ocijedite.
  4. Jaja ogulite, osušite i pržite u istom zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri oko pet minuta dok ne poprime zlatnosmeđu, hrskavu boju. Okrenite ih da ravnomjerno porumene. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
  5. Kada ste spremni za posluživanje, stavite sve sastojke za umak u malu tavu i pustite da prokuha. Imajte na umu da umak treba biti kiselkast, a ne sladak. Kuhajte dvije minute, a za to vrijeme jaja prepolovite i stavite ih na tanjur. Vrućim umakom prelijte jaja i pospite ljutikom, češnjakom, listovima svježeg korijandra i pahuljicama čilija. Dodajte i sušeni čili.

Taman zreo! Jednostavni načini uz koje ćete uvijek prepoznati dobar avokado Avokado +0 Avokado

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju