Kai look keuy vijetnamski je specijalitet koji u prijevodu znači 'zetova jaja'. Mekana iznutra, izvana hrskava pačja ili kokošja jaja najprije se kuhaju, zatim prže i potom preliju slatko-kiselim umakom, hrskavo prženom ljutikom ili lukom, hrskavim češnjakom i ako to možete podnijeti – čilijem. Egzotične sastojke, poput paste od tamarinda ili ribljeg umaka, pronaći možete u trgovinama azijske hrane.
Sastojci za zetova jaja
4 pačja ili kokošja jaja
3 ljutike
2 češnja češnjaka
3 grančice svježeg lišća korijandra
125 ml biljnog ulja
3 sušena crvena čilija
čili pahuljice
Umak:
2 žlice paste od tamarinda
5 žlica vode
2 žlice ribljeg umaka
1-2 žličice palminog šećera
Priprema zetovih jaja:
- Jaja kuhajte sedam-devet minuta, ovisno o tome želite li tekući ili čvrsti žumanjak. Ocijedite ih, isperite pod hladnom vodom 30 sekundi, zatim ostavite u zdjeli s hladnom vodom.
- Dok se jaja kuhaju, narežite ljutiku i češnjak, ali ne pretanko. Listove korijandra sitno nasjeckajte. Uzmite wok ili malu duboku tavu i zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Pržite ljutiku dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, zatim smanjite vatru na srednju i pržite dok ne postane tamnosmeđa, ali ne tamna. Izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite na tanjuru obloženim kuhinjskim papirom.
- Na srednje jakoj vatri pržite češnjak 30 sekundi, izvadite ga i ocijedite. S češnjakom morate biti brzi jer ako zagori, bit će gorak. Zatim pržite sušeni čili 20 sekundi i ocijedite.
- Jaja ogulite, osušite i pržite u istom zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri oko pet minuta dok ne poprime zlatnosmeđu, hrskavu boju. Okrenite ih da ravnomjerno porumene. Ocijedite na kuhinjskom papiru.
- Kada ste spremni za posluživanje, stavite sve sastojke za umak u malu tavu i pustite da prokuha. Imajte na umu da umak treba biti kiselkast, a ne sladak. Kuhajte dvije minute, a za to vrijeme jaja prepolovite i stavite ih na tanjur. Vrućim umakom prelijte jaja i pospite ljutikom, češnjakom, listovima svježeg korijandra i pahuljicama čilija. Dodajte i sušeni čili.
Taman zreo! Jednostavni načini uz koje ćete uvijek prepoznati dobar avokado +0