Piletina, njoki i vrhnje sjajan su trio koji se često pojavljuje na jelovnicima u talijansko-američkim restoranima. Umjesto da skuhate njoke i poslužite ih s kremastim umakom od piletine i vrhnja – od ovih sastojaka složite krepko varivo.

Njoke možete i sami napraviti od brašna i kuhanog krumpira. No ako želite brz ručak ili večeru, poslužite se već gotovim njokima iz trgovine.

Ovo je jelo od piletine, njoka i vrhnja tako kremasto, gusto i ukusno da će u njemu uživati i oni koji inače nisu veliki ljubitelji variva.

Sastojci za varivo od piletine, njoka i vrhnja:

  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 400 g pilećih prsa bez kosti i kože
  • 400 g njoka
  • 60 g maslaca
  • 30 g brašna
  • 30 g svježih listića špinata
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 mrkva
  • 1 stapka celera
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • ½ čajne žličice gorušice u prahu
  • ½ čajne žličice timijana
  • sol i papar

Priprema variva od piletine, njoka i vrhnja:

  1. Rastopite maslac u velikom loncu na umjerenoj temperaturi. Prepirjajte na maslacu sitno nasjeckani luk, celer i mrkve dok ne omekšaju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
  3. Dodajte brašno, dobro promiješajte. Kuhajte brašno oko dvije minute dok ne počinje dobivati zlatnu boju.
  4. Podlijte sve zajedno pilećim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Dobro promiješajte dok ne uklonite sve eventualne grudice. Začinite solju, paprom, timijanom i gorušicom.
  5. Dodajte nasjeckanu piletinu u varivo. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte oko desetak minuta, odnosno dok se termički ne obradi gotovo do kraja.
  6. Dodajte gotove njoke i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta.
  7. Pred kraj kuhanja ubacite špinat i kratko prokuhajte dok ne povene.
  8. Poslužite toplo s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!

Hrskavo, a sočno: 5 trikova za savršeno pečenje puno okusa i slasti Carsko meso Vratina s kaduljom i pršutom Pile +0 Pečenje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju