Oni koji su probali bosanske deserte znaju da im ne nedostaje šećera, ali osim baklava, tulumba, hurumašica i kadaifa pronaći ćete i slasticu koja ne mora biti toliko slatka. Tufahija ili kuhana jabuka punjena nadjevom od mljevenih oraha i ukrašena šlagom ipak je nešto manje zasitna od ostalih divota u kojima se uživa kod susjeda.

Oguljenim jabukama, najbolje čvrstim i kiselkastim kao što su Granny Smith treba izvući peteljku i sjemenke što je najlakše učiniti oštrim nožem. Jabuke se potom kuhaju u slatkom sirupu uz dodatak limuna i prema želji vanilije, a potom se pune nadjevom od mljevenih oraha. Neki će kuhari orahe zamijeniti bademima, a drugi će pak dodati i malo instant kave.

Tufahije - sastojci

  • 6 jabuka
  • sok od 1/2 limuna

Sirup:

  • 500 ml vode
  • 700 g šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • 0,5 žličice ekstrakta vanilije

Nadjev:

  • 50 ml vrućeg mlijeka
  • 140-150 g mljevenih oraha
  • 40 g maslaca
  • 2 žlice šećera

Za ukrašavanje

  • tučeno vrhnje
  • orasi

Tufahije - priprema

  1. Ogulite jabuke i premažite ih limunovim sokom da ne potamne. Zatim ih pažljivo izdubite nožem pazeći da ne napravite prevelike rupe kako se jabuke ne bi raspale. Izvadite sve koštice i pazite da ne probijete dno jabuka. Premažite i unutrašnjost jabuke limunovim sokom.
  2. Pomiješajte sastojke za sirup i kuhajte na jakoj vatri često miješajući. Smanjite vatru pa dodajte jabuke. Lagano ih pritisnite prema dnu posude kako bi se unutrašnjost napunila sirupom. Kuhajte ih 5-7 minuta s jedne strane, zatim ih okrenite i kuhajte još 2-3 minute. Ako primijetite da se počinju raspadati, izvadite ih ranije. Prebacite jabuke u duboku posudu i ostavite da se ohlade. Sirup sačuvajte.
  3. Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom. Ostavite oko 10 minuta dok orasi ne upiju mlijeko. U maloj tavi na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte šećer i miješajte. Maknite s vatre i prelijte preko oraha i mlijeka. Miješajte dok smjesa ne postane homogena.
  4. Svaku jabuku obilno napunite nadjevom pa ih stavite u duboku posudu i prelijte preostalim sirupom (dok nisu 1/3 uronjene u njega). Čuvajte tufahije u hladnjaku dok ne budu spremne za posluživanje. Preostali sirup prebacite u staklenku ili posudu s poklopcem i držite u hladnjaku.
  5. Kod posluživanja, stavite svaku jabuku u zdjelicu za desert, prelijte je sirupom, a zatim dodajte šlag i polovicu oraha na vrh.

Sedam prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se svidjeti – baš svima Francuski gulaš od junetine u vinu Tjestenina sa sirom Pečeni pileći zabatak +1 Njemačka krafna s pekmezom