Ovaj recept za divno osvježavajuću i tako laganu tjesteninu s tikvicama, bosiljkom i limunom mogao bi vam postati jedan od omiljenih u sezoni tikvica. Jednostavan je, sastojci su svakodnevni, a njihova kombinacija - božanstvena.
Uz ove jednostavne upiute ne možete pogriješiti čak ni ako ste prvi put krenuli kuhati tjesteninu. Dobar tek!
Tjestenina s tikvicama, bosiljkom i limunom - sastojci:
- 450 g tjestenine
- 90 g slanog maslaca, podijeljeno
- 1 limun, narezan na ploške, bez koštica
- 30 g svježeg bosiljka, nasjeckanog
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 tikvice, narezane na tanko
- 2 žlice svježih listova timijana
- sol
- crni papar
- pahuljice ljute papričice
- 240 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g ribanog parmezana, plus za posluživanje
Tjestenina s tikvicama, bosiljkom i limunom - priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju da bude al dente. Odvojite pola šalice vode od kuhanja pa ocijedite tjesteninu.
- Dok se tjestenina kuha, zagrijte 30 grama maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kriške limuna i pržite ih oko minutu sa svake strane. Izvadite kriške limuna iz tave, nasjeckajte ih na sitno i pomiješajte s bosiljkom.
- U istu tavu dodajte preostali maslac i luk. Pržite ga, uz miješanje, 8 do 10 minuta. Umiješajte češnjak, tikvice i majčinu dušicu, začinite solju, paprom i pahuljicama ljute papričice. Kuhajte još 5 minuta.
- Dodajte pola šalice vode od tjestenine i vrhnje pa miješajte dok se sasvim ne sjedine. Kada umak zavrije, nastavite ga kuhati još 5 minuta na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Umiješajte parmezan, a zatim umiješajte tjesteninu. Kuhajte još 2 minute pa maknite s vatre.
- Pospite mješavinom limuna i bosiljka. Dobro promiješajte i poslužite s još parmezana po želji.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.