Svadbena, ili nedjeljna juha talijanski je klasik koji miriše na češnjak i mesne okruglice, a dovoljno je zasitna da može poslužiti i kao samostalno jelo.
Sastojci za talijansku juhu:
450 g miješanog mljevenog mesa
1/2 šalice krušnih mrvica
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
1/2 žličice origana
1/2 šalice parmezana
1 veliko jaje
sol, papar
1 žlica maslinova ulja
2 mrkve
1 luk
manji komad celera
4 češnja češnjaka
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
1 šalica sitne tjestenine
200 g špinata
parmezan za posluživanje
Priprema:
1. Mesu dodajte krušne mrvice, sjeckani peršin, origano, parmezan, jaje, žličicu soli i 1/4 žličice papra. Promiješajte smjesu i oblikujte okruglice.
2. Zagrijte žlicu maslinova ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite okruglice u nekoliko tura povremeno okrećući, oko 4 minute pa ih prebacite na upijajući papir.
3. Zagrijte žlicu maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckanu mrkvu, luk i celer i pirjajte dok povrće ne omekša oko 6 - 8 minuta, dodajte sjeckani češnjak i pirjajte još minutu.
4. Ulijte temeljac, začinite juhu solju i paprom po ukusu i pustite da zavrije. Dodajte tjesteninu i okruglice, smanjite vatru da lagano zavrije pa poklopite i kuhajte dok tjestenina ne omekša i polpete se skuhaju, oko 10 minuta. U posljednjoj minuti kuhanja dodajte špinat. Poslužite toplo uz parmezan.