b, dobro maslinovo ulje i domaće povrće osnova su fine talijanske juhe koja lako može poslužiti kao glavno jelo zahvaljujući tjestenini i siru.

Osvježavajući limun, papar i chilli čine je i praktičnim lijekom protiv mamurluka ili specijalitetom koji vraća energiju nakon dugačkog putovanja i suhe hrane.

Sastojci za talijansku juhu od rajčice:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 srednji luk
  • 2 srednje mrkve
  • 1 mali komadić korijena celera
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 2 šalice sjeckanog sezonskog povrća (krumpir, tikvice, grašak ili prema želji)
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ žličice sušenog origana
  • ½ žličice sušenog timijana
  • 1 velika konzerva pelata
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 šalice vode
  • 1 žličica morske soli
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žličica šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 prstohvat chillija u pahuljicama
  • 2 prstohvata svježe mljevenog papra
  • 1 šalica sitne tjestenine
  • 100 g parmezana

Priprema talijanske juhe od rajčice:

  1. Zagrijte tri žlice maslinova ulja pa popržite nasjeckani luk. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte pastu od rajčice i prstohvat soli te miješajte koju minutu.
  2. Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.
  3. Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i pahuljice chillija. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.
  4. Pojačajte vatru na srednje jaku i kad juha zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite pirjati nepokriveno dok se tjestenina ne skuha.
  5. Maknite lonac s vatre, a zatim uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i preostalu žlicu maslinovog ulja. Probajte i prema potrebi posolite ili dodajte papra. Izvadite juhu u tanjure i pospite ribanim parmezanom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju