b, dobro maslinovo ulje i domaće povrće osnova su fine talijanske juhe koja lako može poslužiti kao glavno jelo zahvaljujući tjestenini i siru.
Osvježavajući limun, papar i chilli čine je i praktičnim lijekom protiv mamurluka ili specijalitetom koji vraća energiju nakon dugačkog putovanja i suhe hrane.
Sastojci za talijansku juhu od rajčice:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 srednji luk
- 2 srednje mrkve
- 1 mali komadić korijena celera
- 1 žlica paste od rajčice
- 2 šalice sjeckanog sezonskog povrća (krumpir, tikvice, grašak ili prema želji)
- 4 češnja češnjaka
- ½ žličice sušenog origana
- ½ žličice sušenog timijana
- 1 velika konzerva pelata
- 700 ml povrtnog temeljca
- 2 šalice vode
- 1 žličica morske soli
- 1 žlica limunova soka
- 1 žličica šećera
- 2 lovorova lista
- 1 prstohvat chillija u pahuljicama
- 2 prstohvata svježe mljevenog papra
- 1 šalica sitne tjestenine
- 100 g parmezana
Priprema talijanske juhe od rajčice:
- Zagrijte tri žlice maslinova ulja pa popržite nasjeckani luk. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte pastu od rajčice i prstohvat soli te miješajte koju minutu.
- Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.
- Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i pahuljice chillija. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.
- Pojačajte vatru na srednje jaku i kad juha zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite pirjati nepokriveno dok se tjestenina ne skuha.
- Maknite lonac s vatre, a zatim uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i preostalu žlicu maslinovog ulja. Probajte i prema potrebi posolite ili dodajte papra. Izvadite juhu u tanjure i pospite ribanim parmezanom.