Torta di mele je tradicionalni talijanski kolač s jabukama koji se jede tijekom cijele godine, a posebice u jesen. Poslužuje se kao doručak, međuobrok ili desert sa šlicom kave.

Postoje različite verzije ovoga kolača – mi vam donosimo recept za onaj najjednostavniji u kojemu glavnu ulogu imaju slatke jabuke sorte zlatni delišes.

Sitno nasjeckane jabuke se stavljaju u biskvit, ali i na vrh kolača. Jabuke se potom zaslađuju sa šećerom te aromatiziraju s neodoljivim cimetom u prahu.

Vrlo lako ih možete pripremiti i kod kuće uz tek nešto osnovnog slastičarskog znanja.

Sastojci za talijanski kolač s jabukama:

  • 250 g brašna
  • 180 g šećera
  • 125 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 5 g praška za pecivo
  • 4 jabuke zlatni delišes
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
  • limunova korica
  • prstohvat soli

Priprema talijanskog kolača od jabuka:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Okrugli kalup za torte namastite i pobrašnite. Stavite sa strane.
  3. U mikseru pomiješajte maslac i 150 grama šećera. Miksajte dok se sastojci ne sljube.
  4. Dodajte jaje, žumanjak, mlijeko, malo limunove korice i ekstrakt vanilije te nastavite miksati.
  5. Dodajte i brašno s praškom za pecivo te s prstohvatom soli. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  6. U smjesu utisnite komadiće pola oguljene jabuke.
  7. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup, a preko vrha naslažite ostatak jabuka narezanih na tanje kriške.
  8. Preko jabuka ravnomjerno posipajte ostatak šećera i cimet u prahu.
  9. Stavite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 do 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.
  10. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju