Torta di mele je tradicionalni talijanski kolač s jabukama koji se jede tijekom cijele godine, a posebice u jesen. Poslužuje se kao doručak, međuobrok ili desert sa šlicom kave.
Postoje različite verzije ovoga kolača – mi vam donosimo recept za onaj najjednostavniji u kojemu glavnu ulogu imaju slatke jabuke sorte zlatni delišes.
Sitno nasjeckane jabuke se stavljaju u biskvit, ali i na vrh kolača. Jabuke se potom zaslađuju sa šećerom te aromatiziraju s neodoljivim cimetom u prahu.
Vrlo lako ih možete pripremiti i kod kuće uz tek nešto osnovnog slastičarskog znanja.
Sastojci za talijanski kolač s jabukama:
- 250 g brašna
- 180 g šećera
- 125 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- 5 g praška za pecivo
- 4 jabuke zlatni delišes
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 čajna žličica cimeta u prahu
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- limunova korica
- prstohvat soli
Priprema talijanskog kolača od jabuka:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Okrugli kalup za torte namastite i pobrašnite. Stavite sa strane.
- U mikseru pomiješajte maslac i 150 grama šećera. Miksajte dok se sastojci ne sljube.
- Dodajte jaje, žumanjak, mlijeko, malo limunove korice i ekstrakt vanilije te nastavite miksati.
- Dodajte i brašno s praškom za pecivo te s prstohvatom soli. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- U smjesu utisnite komadiće pola oguljene jabuke.
- Smjesu prebacite u pripremljeni kalup, a preko vrha naslažite ostatak jabuka narezanih na tanje kriške.
- Preko jabuka ravnomjerno posipajte ostatak šećera i cimet u prahu.
- Stavite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 do 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.
- Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!