Tipične namirnice tajlandske kuhinje, poput curry paste, kokosova mlijeka i ljute papričice izvrstan su dodatak mljevenom mesu koje se oblikuje u loptice što se potom peku u pećnici i poslužuju s pikantnim umakom te rižom.
Sastojci za tajlandske mesne okruglice:
- 4 kriške tost kruha,
- ½ šalice kokosovog mlijeka
- 500 g mljevene svinjetine
- 1 žumanjak
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica crvene curry paste
- 2 ljutike
- ¼ šalice nasjeckanog korijandera
- 2 mlada luka, sol po ukusu
Za umak:
- 2 svježe ljute papričice
- 2 srednja češnja češnjaka
- 150 g šećera od šećerne trske
- 200 ml vode
- 90 ml bijelog vinskog octa
- ½ žličice soli
Za zgušnjavanje:
- 1 žličica škroba
- 2 žličice vode
Za posluživanje:
- 225 g jasmin riže.
Priprema:
- Šnitama kruha odrežite koricu, namočite ih u kokosovo mlijeko i ostavite da tako odstoji 10-ak minuta. Zatim zgnječite kruh i napravite tijesto.
- U srednjoj posudi pomiješajte mljeveno meso, žumanjak, češnjak, curry pastu, ljutiku, korijander i luk. Dodajte kruh namočen u kokosovom mlijeku i posolite.
- Smjesu od mesa dobro umijesite i oblikujte kuglice, rasporedite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
- Odležane kuglice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta.
- Ljute papričice i češnjak narežite pa stavite u manji lonac s ostalim sastojcima za umak, usitnite štapnim mikserom, zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte oko 5 minuta.
- Zatim škrob dobro promiješajte s vodom i umiješajte u umak. Pustite da kratko prokuha. Skuhajte jasmin rižu u kipućoj slanoj vodi i poslužite.