Tipične namirnice tajlandske kuhinje, poput curry paste, kokosova mlijeka i ljute papričice izvrstan su dodatak mljevenom mesu koje se oblikuje u loptice što se potom peku u pećnici i poslužuju s pikantnim umakom te rižom.

Sastojci za tajlandske mesne okruglice:

  • 4 kriške tost kruha,
  • ½ šalice kokosovog mlijeka
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 1 žumanjak
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica crvene curry paste
  • 2 ljutike
  • ¼ šalice nasjeckanog korijandera
  • 2 mlada luka, sol po ukusu

Za umak:

  • 2 svježe ljute papričice
  • 2 srednja češnja češnjaka
  • 150 g šećera od šećerne trske
  • 200 ml vode
  • 90 ml bijelog vinskog octa
  • ½ žličice soli

Za zgušnjavanje:

  • 1 žličica škroba
  • 2 žličice vode

Za posluživanje:

  • 225 g jasmin riže.

Priprema: 

  1. Šnitama kruha odrežite koricu, namočite ih u kokosovo mlijeko i ostavite da tako odstoji 10-ak minuta. Zatim zgnječite kruh i napravite tijesto.
  2. U srednjoj posudi pomiješajte mljeveno meso, žumanjak, češnjak, curry pastu, ljutiku, korijander i luk. Dodajte kruh namočen u kokosovom mlijeku i posolite.
  3. Smjesu od mesa dobro umijesite i oblikujte kuglice, rasporedite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
  4. Odležane kuglice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta.
  5. Ljute papričice i češnjak narežite pa stavite u manji lonac s ostalim sastojcima za umak, usitnite štapnim mikserom, zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte oko 5 minuta.
  6.  Zatim škrob dobro promiješajte s vodom i umiješajte u umak. Pustite da kratko prokuha. Skuhajte jasmin rižu u kipućoj slanoj vodi i poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju