Bilo da pripremate večeru za goste, želite složiti kakvo brzo jelo za ponijeti, ili jednostavno guštati u kakvom slasnom jelu inspiranim Meksikom, tortilje je uvijek dobro imati u "pričuvi". Pulled pork, ili trgana svinjetina poslužila nam je kao inspiracija za slasne tacose, ali umjesto nje možete iskoristiti i višak blagdanskog pečenja - što tanje ga narežite i poslužite u tortiljama s umakom od avokada i povrćem.
Sastojci za tacose s trganom svinjetinom
- 2 glavice luk
- 4 žlice maslinovog ulja
- 600 g svinjske lopatice
- sol, papar po ukusu
- ½ žličice kumina
- 50 g rajčica iz konzerve.
Za guacamole:
- 300 g avokada
- sok od 1 limete
- 8 žlica maslinovog ulja
- 6 grančica korijandera
- 1 čili papričica
- 2 rajčice
- 2 češnja češnjaka
Za posluživanje:
- 8 tacos tortilja
- 1 svježa salata po ukusu
- 60 g kukuruza
- 8 grančica korijandera
- 1 crveni luk
- 1 čili papričica
Priprema:
- Luk narežite, dodajte ga u lonac, dodajte ulje i pecite luk dok ne postane staklast. Meso narežite na manje komade i dodajte luku. Posolite, popaprite i pospite kuminom.
- Pecite meso sa svih strana. Zatim dodajte 200 ml vode, poklopite lonac i pecite u zagrijanoj pećnici na 130°C 120 minuta dok ne omekša. Nakon pečenja, vraćamo lonac na štednjak.
- Rajčice narežite na manje komadiće, dodajte ih mesu i zajedno pirjajte još 30 minuta, dok tekućina ne zakuha. Avokadu odstranite košticu i sastružite meso avokada.
- Stavite meso avokada u zdjelu, dodajte sok limete, maslinovo ulje, posolite, popaprite i usitnite vilicom. Umiješajte nasjeckani korijander, čili, rajčicu i na kraju narezani češnjak.
- Meso natrgajte vilicama i pomiješajte s umakom od pečenja. Tortilje pecite na suhoj tavi sa svake strane po 1 minutu.
- Gotovo meso poslužite u tortilji punjenoj salatom, posuto kukuruzom, korijanderom, nasjeckanim crvenim lukom i čilijem.
Znate li što je bikla? Vrgoračko piće koje su ratnici pili za snagu i energiju +5