Loptice od čokolade i kokosa Šveđani vole jednako kao i mi čupavce, a najčešće ih poslužuju uz kavu. Ritual uživanja u kavi i kolačima Šveđani nazivaju fika, a čokoladne loptice s kokosom ili chokladbollar su uz semle ili pužiće s cimetom čest odabir.

Švedske loptice možete napraviti i u veganskoj verziji tako da maslac zamijenite s 80 g rastopljenog kokosovog ulja. Nakon što se otopi, možete dodati šećer i vaniliju, a zatim i ostale sastojke. Smjesa s uljem će biti vlažnija od one s maslacem pa ga u tom slučaju možete ohladiti desetak minuta u hladnjaku prije nego što se bacite na oblikovanje.

Čokoladne loptice Čokoladne loptice (Foto: Shutterstock)

Sastojci za švedske čokoladne loptice:

  • 100 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice vruće kave
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 120 g zobenih pahuljica
  • 1 prstohvat soli
  • 40 g naribanog kokosa

Priprema švedskih čokoladnih loptica:

  1. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša pa ga izsmiješajte sa šećerom i ekstraktom vanilije.
  2. Kavu pomiješajte s kakaom pa je pomiješajte sa smjesom od maslaca. Dodajte zobene pahuljice i sol pa izmiješajte.
  3. Smjesu oblikujte u loptice pa ih uvaljajte u kokos. Ostavite da se hladi najmanje pola sata.

Jela za siromahe: 7 zasitnih recepata za 7 dana u tjednu koji se rade "od ničega" Pohana cvjetača Zlevanka Quesadilla je popularno meksičko jelo +1 Turska jaja

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju