Loptice od čokolade i kokosa Šveđani vole jednako kao i mi čupavce, a najčešće ih poslužuju uz kavu. Ritual uživanja u kavi i kolačima Šveđani nazivaju fika, a čokoladne loptice s kokosom ili chokladbollar su uz semle ili pužiće s cimetom čest odabir.
Švedske loptice možete napraviti i u veganskoj verziji tako da maslac zamijenite s 80 g rastopljenog kokosovog ulja. Nakon što se otopi, možete dodati šećer i vaniliju, a zatim i ostale sastojke. Smjesa s uljem će biti vlažnija od one s maslacem pa ga u tom slučaju možete ohladiti desetak minuta u hladnjaku prije nego što se bacite na oblikovanje.
Čokoladne loptice (Foto: Shutterstock)
Sastojci za švedske čokoladne loptice:
- 100 g maslaca
- 60 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 žlice vruće kave
- 4 žlice kakaa u prahu
- 120 g zobenih pahuljica
- 1 prstohvat soli
- 40 g naribanog kokosa
Priprema švedskih čokoladnih loptica:
- Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša pa ga izsmiješajte sa šećerom i ekstraktom vanilije.
- Kavu pomiješajte s kakaom pa je pomiješajte sa smjesom od maslaca. Dodajte zobene pahuljice i sol pa izmiješajte.
- Smjesu oblikujte u loptice pa ih uvaljajte u kokos. Ostavite da se hladi najmanje pola sata.
Jela za siromahe: 7 zasitnih recepata za 7 dana u tjednu koji se rade "od ničega" +0