Volite li okus pilećeg paprikaša, mogli biste uživati u piletini na španjolski način. Pollo al chilindrón jednostavno je španjolsko jelo sa sjevera zemlje koje spaja meso skromne sastojke u fantastične arome i okuse.
Osim piletine, trebat će vam i pršut te začini poput mljevene paprike i češnjaka. Piletinu poslužite s rižom, tjesteninom, palentom ili omiljenim prilogom.
Piletina na španjolski - sastojci:
- 6–8 pilećih zabataka ili bataka
- 4 režnja češnjaka
- 50 g pršuta
- 1 glavica luka
- 1 crvena paprika
- 2 rajčice
- 1 lovorov list
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 120 ml bijelog vina
- 4 žlice maslinova ulja
- sol, papar
Piletina na španjolski - priprema:
- Češnjak usitnite, a pršut i luk narežite na kockice. Na srednje jakoj vatri zagrijte tešku tavu i prekrijte dno maslinovim uljem. Kad se ulje zagrije, dodajte začinjenu piletinu i zapecite je sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Zatim je maknite sa strane. Pecite u nekoliko tura.
- Smanjite vatru na srednje nisku i dodajte pršut. Pržite oko minutu pa dodajte crvenu papriku, luk i prstohvat soli, pa pirjajte oko 10 minuta. Zatim dodajte češnjak i kad zamiriši dodajete lovorov list, rajčicu i slatku papriku, pa kuhajte još oko 5 minuta. Dodajte bijelo vino, pojačajte vatru i kuhajte dok se ne reducira u gusti umak, oko 2–3 minute.
- Vratite piletinu u tavu i smanjite vatru na nisku. Polako kuhajte (krčkajte) oko 30 minuta, dok piletina ne omekša i potpuno se skuha.
- Kušajte i po potrebi dodajte još soli i papra. Poslužite uz omiljeni prilog.
7 laganih, kremastih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja se rade bez previše muke i filozofiranja