Talijani su stručnjaci za pripremu slasnih jela od nekoliko jednostavnih sastojaka, a jedno od takvih je i stratta –  složenac koji se priprema od viška kruha i namirnica koje imate na dohvat ruke. To mogu biti šunka, sir, povrće poput brokule, cvjetače i špinata pa čak i ostaci kakvog pečenja.

Fini dodaci uključuju i začine poput češnjaka, kadulje, muškatnog oraščića i origana. Kruh narezan na kocke se namoči da omekša, povezuje s ostalim dodacima i potom peče dok se ne zazlati. Stratta je ukusna netom pečena, ali i hladna, što je čini idealnim zalogajem za dan poslije. Ako želite, možete je i pripremiti večer prije i ostaviti neka stoji preko noći da se sastojci lijepo povežu i potom je ispeći ujutro za raskošni doručak. 

Sastojci za strattu:

12 velikih jaja
3 šalice punomasnog mlijeka
1 i 1/2 šalice naribane goude
1 i 1/2 šalice naribane mozzarrelle
2 svježe kobasice za pečenje
1 šalica nasjeckanog mladog luka
3/4 šalice sjeckane pečene crvene paprike
1 žličica soli
1 žličica senfa
1/2 žličice češnjaka u prahu
350 g kruha

Priprema:

1. Kobasice popecite na tavi 15 minuta pa narežite na ploške kad se malo ohlade. U posudi izmiksajte jaja, mlijeko, sol, senf i češnjak u prahu. Zatim umiješajte naribane sireve, ploške kobasica, mladi luk i pečenu crvenu papriku.

2. Narežite kruh na kocke od oko 3,5 cm i stavite ih u namašćenu posudu za pečenje pa prelijte smjesom od jaja. Lopaticom nježno preklopite kruh da se sastojci ravnomjerno rasporede. Ostavite da odstoji barem jedan sat. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.

3. Pecite nepokriveno 50-60 minuta, dok se stratta ne napuše i lijepo zapeče. Umetnite čačkalicu u sredinu kako biste provjerili je li gotova. Ako čačkalica ne izađe čista, pecite još 5-10 minuta. Ostavite da se hladi pet minuta prije rezanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju