Sfincione je popularno talijansko jelo sicilijanskih težaka koje neki nazivaju i sicilijanskom pizzom. Zbog načina pripreme i izgleda točnije bi bilo nazvati ga križancem pizze i focaccije.
Riječ je o svojevrsnoj pogači spužvaste teksture i hrskavog dna koja se prekriva umakom na bazi rajčica i luka te posipa tvrdim ovčjim sirom, inćunima i krušnim mrvicama.
Sfincione je postalo popularno jelo na Siciliji sredinom 19. stoljeća, a danas se jede u cijeloj Italiji, ali i diljem svijeta. Uz malo truda i volje možete je pripremiti i u vlastitom domu.
Sastojci za Sfincione
Za tijesto
500 g brašna
250 ml vode
7 g suhog kvasca
1 čajna žličica soli
Za umak:
5-6 velikih i zrelih rajčica
3 luka
2-3 češnja češnjaka
2-3 žlice maslinova ulja
Za nadjev:
200 g ovčjeg sira, npr. Pecorino Romano
170 g krušnih mrvica
5 fileta inćuna
1 čajna žličica sušenog origana
Priprema:
- Razmutite suhi kvasac u dvije žlice tople vode i pustite da kratko odstoji.
- Brašno za tijesto stavite na čistu podlogu. U sredini brašna napravite rupu pa u nju dodajte kvasac.
- Dodajte sol i ostatak vode pa rukom izradite tijesto. Po potrebi dodajte još vode.
- Kada ste dobili glatku kuglu tijesta, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i pustite da tako odstoji tri sata.
- Pripremite umak: na maslinovu ulju prepirjajte luk narezan na tanke trakice dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko osam do 10 minuta.
- U luk dodajte nasjeckane rajčice kojima ste odstranili kožu. Umjesto svježih možete upotrijebiti i rajčice iz konzerve.
- Dodajte i češnjak narezan na tanke listiće.
- Kuhajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu i sljube, odnosno dok ne dobijete umak. Za to će vam biti potrebno 15 do 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje maslinovim uljem.
- Prstima razvucite tijesto u pravokutnik debljine oko 2,5 centimetara da odgovara veličini lima za pečenje. Što manje dodirujte tijesto, to će rezultat biti bolji.
- U tijesto utisnite komadiće inćuna i prekrijte polovicom naribanog sira.
- Preko sira dodajte umak.
- Preko umaka dodajte preostalu polovicu naribanog ovčjeg sira, krušne mrvice i origano. Pokapajte sve zajedno s malo maslinova ulja.
- Stavite peći u pećnicu oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi, a mrvice postanu hrskave.
- Pustite da se sfincione malkice ohladi prije posluživanja. Dobar tek!