Sfincione je popularno talijansko jelo sicilijanskih težaka koje neki nazivaju i sicilijanskom pizzom. Zbog načina pripreme i izgleda točnije bi bilo nazvati ga križancem pizze i focaccije.

Riječ je o svojevrsnoj pogači spužvaste teksture i hrskavog dna koja se prekriva umakom na bazi rajčica i luka te posipa tvrdim ovčjim sirom, inćunima i krušnim mrvicama.

Sfincione je postalo popularno jelo na Siciliji sredinom 19. stoljeća, a danas se jede u cijeloj Italiji, ali i diljem svijeta. Uz malo truda i volje možete je pripremiti i u vlastitom domu.

Špageti sa sirom i paprom Hrana i piće Kad nema "ničega" u hladnjaku: Recept za talijanski klasik koji obožava cijeli svijet

Sastojci za Sfincione

Za tijesto 
500 g brašna
250 ml vode
7 g suhog kvasca
1 čajna žličica soli

Za umak:
5-6 velikih i zrelih rajčica
3 luka
2-3 češnja češnjaka
2-3 žlice maslinova ulja

Za nadjev:
200 g ovčjeg sira, npr. Pecorino Romano
170 g krušnih mrvica
5 fileta inćuna
1 čajna žličica sušenog origana

Gulaš od junetine Hrana i piće Mekani "spezzatino": Recept za prefini talijanski "gulaš" koji se radi od najžilavijih komada mesa

Priprema:

  1. Razmutite suhi kvasac u dvije žlice tople vode i pustite da kratko odstoji.
  2. Brašno za tijesto stavite na čistu podlogu. U sredini brašna napravite rupu pa u nju dodajte kvasac.
  3. Dodajte sol i ostatak vode pa rukom izradite tijesto. Po potrebi dodajte još vode.
  4. Kada ste dobili glatku kuglu tijesta, prekrijte je čistom kuhinjskom krpom i pustite da tako odstoji tri sata.
  5. Pripremite umak: na maslinovu ulju prepirjajte luk narezan na tanke trakice dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko osam do 10 minuta.
  6. U luk dodajte nasjeckane rajčice kojima ste odstranili kožu. Umjesto svježih možete upotrijebiti i rajčice iz konzerve.
  7. Dodajte i češnjak narezan na tanke listiće.
  8. Kuhajte sve zajedno dok se sastojci ne povežu i sljube, odnosno dok ne dobijete umak. Za to će vam biti potrebno 15 do 20 minuta.
  9. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje maslinovim uljem.
  10. Prstima razvucite tijesto u pravokutnik debljine oko 2,5 centimetara da odgovara veličini lima za pečenje. Što manje dodirujte tijesto, to će rezultat biti bolji.
  11. U tijesto utisnite komadiće inćuna i prekrijte polovicom naribanog sira.
  12. Preko sira dodajte umak.
  13. Preko umaka dodajte preostalu polovicu naribanog ovčjeg sira, krušne mrvice i origano. Pokapajte sve zajedno s malo maslinova ulja.
  14. Stavite peći u pećnicu oko 15 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi, a mrvice postanu hrskave.
  15. Pustite da se sfincione malkice ohladi prije posluživanja. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju