U trendu EastLink - 3 Pošto soba? "Prijevara" teška 744 tisuća eura: Hotel u kojemu nitko nikada nije uspio rezervirati sobu Ghazipur - 3 Otrovni smrad Ne prestaje rasti: Planina smeća koja truje milijune ljudi svake godine naraste za 10 metara Salata od krastavaca Jako osvježavajuća Trik sastojak za najfiniju salatu od krastavaca koju morate probati

Bez dobrog domaćega kiselog kupusa i mirisne mljevene paprike nema ni finog sekeli gulaša (mađ. szekely), specijaliteta mađarske kuhinje. Slavni gulaš odavno je prešao granice zahvaljujući gurmanima kojima se sviđa kombinacija sočne svinjetine i kiselog kupusa.

Priprema se na brojne načine – s minimalno "soka" ili jušno, na žlicu. Neki će kuhari gulaš poslužiti s kuhanim krumpirom ili naribati tijesto od brašna i jaja pa skuhati malu okruglu tjesteninu. Odličan prilog su i restani krumpir i palenta. Uz gulaš slobodno stavite na stol i kiselo vrhnje.

Sastojci za sekeli gulaš:

  • 1 kg svinjetine (lopatica)
  • 150 g špeka
  • 1 kg kiseloga kupusa
  • 3 manje glavice luka
  • 2 žlice slatke mljevene paprike
  • 2 lovorova lista
  • papar
  • 1 žličica šećera
  • svinjska mast

Priprema sekeli gulaša:

  1. Popržite slaninu narezanu na kockice pa dodajte sjeckani luk i pržite dok ne posmeđi, ali pazite da ne zagori. Dodajte mu začine i prelijte s malo vode.
  2. U drugoj tavi ili loncu na masti popržite meso narezano na kockice. Nakon nekoliko minuta dodajte mu pirjani luk zajedno s tekućinom. Pirjajte podlijevajući s malom količinom vode.
  3. Kiseli kupus narežite na trakice i popržite na tavi sa žličicom šećera.
  4. Kad je meso napola skuhano, dodajte mu sjeckani kupus. Pirjajte dok meso i kupus omekšaju pa izvadite lovorov list. Kušajte i posolite prema potrebi. Poslužite s prilogom prema želji.