Bez dobrog domaćega kiselog kupusa i mirisne mljevene paprike nema ni finog sekeli gulaša (mađ. szekely), specijaliteta mađarske kuhinje. Slavni gulaš odavno je prešao granice zahvaljujući gurmanima kojima se sviđa kombinacija sočne svinjetine i kiselog kupusa.

Priprema se na brojne načine – s minimalno "soka" ili jušno, na žlicu. Neki će kuhari gulaš poslužiti s kuhanim krumpirom ili naribati tijesto od brašna i jaja pa skuhati malu okruglu tjesteninu. Odličan prilog su i restani krumpir i palenta. Uz gulaš slobodno stavite na stol i kiselo vrhnje.

Sastojci za sekeli gulaš:

  • 1 kg svinjetine (lopatica)
  • 150 g špeka
  • 1 kg kiseloga kupusa
  • 3 manje glavice luka
  • 2 žlice slatke mljevene paprike
  • 2 lovorova lista
  • papar
  • 1 žličica šećera
  • svinjska mast

Priprema sekeli gulaša:

  1. Popržite slaninu narezanu na kockice pa dodajte sjeckani luk i pržite dok ne posmeđi, ali pazite da ne zagori. Dodajte mu začine i prelijte s malo vode.
  2. U drugoj tavi ili loncu na masti popržite meso narezano na kockice. Nakon nekoliko minuta dodajte mu pirjani luk zajedno s tekućinom. Pirjajte podlijevajući s malom količinom vode.
  3. Kiseli kupus narežite na trakice i popržite na tavi sa žličicom šećera.
  4. Kad je meso napola skuhano, dodajte mu sjeckani kupus. Pirjajte dok meso i kupus omekšaju pa izvadite lovorov list. Kušajte i posolite prema potrebi. Poslužite s prilogom prema želji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju