Ako ne znate što biste pripremili za ručak, imamo odličnu ideju. Salata sa slanutkom i pečenim povrćem, držat će vas sitima satima, a pripremit ćete ju za svega nekoliko minuta. Odlična je kao prilog, ili glavno jelo, a možete je ponijeti i na posao.

Slanutak je namirnica koja se jede u cijelom svijetu, a dolazi nam s Bliskog istoka. Najpoznatiji nam je slanutak boje kože, a postoje verzije s crnim, zelenim pa i crvenim zrnom ove bogate namirnice.

Slanutak je manje kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina kao i meso pa je super zamjena za vegetarijance. Najpoznatija jela od slanutka su humus i falafel, a mi imamo recept za ukusnu ljetnu salatu koja je gotova za tren oka.

Pribavite sezonsko povrće, ubacite ga u pećnicu, napravite ukusni dresing i pomiješajte sa slanutkom. Ova salata će vas oduševiti zbog različitih tekstura, kombinacije svježeg i pečenog povrća i toplo - hladne igre u vašim ustima. 

Sastojci za salatu sa slanutkom i povrćem:

  • 500 g slanutka iz konzerve
  • 200 g cherry rajčica
  • 1 veća tikvica
  • Pola srednjeg patlidžana
  • 1 zelena paprika
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 srednji krastavac
  • 150 g feta sira

Za dresing:

  • 5 žlica maslinova ulja
  • Sok dva limuna
  • Jedna žličica senfa
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • Sol, papar, crvena paprika

Priprema salate od slanutka i povrća:

  1. Povrće očistite (osim svježeg krastavca) narežite na komade, posolite i zalijte s maslinovim uljem. Stavite peći 20 minuta na 200 stupnjeva.
  2. Slanutak ocijedite, a svježi krastavac narežite na kockice.
  3. Kad je povrće pečeno, pomiješajte sve sastojke.
  4. Spojite sastojke za dresing pa pažljivo umiješajte u salatu.
  5. Na kraju dodajte feta sir.

Savjet: Ovako pripremljenu salatu možete staviti u tortilju pa napraviti ukusne i zdrave tacose koje će biti još jednostavnije ponijeti na posao. 

Dobar tek! 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju