Savršena rolada ima dobro uravnotežene okuse, arome i teksturu. Kombinira sladak i mekan biskvit od bjelanjaka, kakao praha i čokolade s kremastim nadjevom na bazi šlaga i pirea od kestena.

Želite li ovom finom kolaču dodati još nešto voćnih okusa, u kremu dodajte i nešto bobičastog voća. Uz čokoladu i kesten sjajno će se sljubiti višnje marinirane u viskiju ili neka slična kombinacija.

Ohladite biskvit od bjelanjaka ili takozvanu meringu prije nego što je napunite nadjevom i zarolate u roladu. Oblikovanje rolade bit će lakše uz plastičnu foliju ili lagano namočenu pamučnu krpu.

Sastojci za čokoladnu roladu s kestenom:

Za biskvit:

  • 300 g bijelog šećera
  • 180 g bjelanjaka (otprilike 5 do 6 jaja)
  • 50 g kakao praha
  • 50 g tamne čokolade
  • ¼ čajne žličice vinskog praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 250 g vrhnja za šlag
  • 200 g zaslađenog pirea od kestena
  • šaka voća po želji (npr. konzervirane višnje)

Priprema čokoladne rolade s kestenom:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Pripremite pravokutni lim za pečenje – namastite ga i/ili prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. Prosijte kakao prah i stavite ga sa strane.
  3. Narežite tamnu čokoladu na manje komadiće.
  4. Bjelanjke izmiksajte u snijeg s malo soli i vinskim praškom za pecivo. Potom postupno umiješajte šećer i miksajte dok ne dobijete glatku i gustu smjesu bez grudica.
  5. Ručno umiješajte prosijani kakao u smjesu i većinu narezane tamne čokolade.
  6. Prebacite smjesu u pripremljeni lim za pečenje. Izgladite smjesu u limu, a ostatak tamne čokolade pospite po vrhu.
  7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 do 40 minuta. Kad je gotov, biskvit od bjelanjaka bi trebao biti suh na dodir, ali i dalje mekan.
  8. Ohladite biskvit i pripremite kremu: izmiksajte vrhnje u šlag i pomiješajte s kesten-pireom. Stavite sa strane.
  9. Prebacite ohlađeni biskvit na prozirnu foliju koju ste prethodno posuli s još nešto kakaa. Premažite smjesu preko površine biskvita i dodajte voće po želji.
  10. Pažljivo zamotajte roladu u plastičnu foliju i stavite je u hladnjak na dva sata.
  11. Kad ste spremni za posluživanje, izvadite roladu iz hladnjaka, odmotajte foliju i narežite roladu na kriške. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju