Omiljeni filipinski desert Brazo de Mercedes ime ne duguje automobilskoj industriji nego Gospi od Milosti (Nuestra Señora de las Mercedes na španjolskom). Mercedesina ruka spoj je pjenastih, slatkih bjelanjaka i mirisnih citrusa. Obzirom na broj jaja koja idu u recept, ovaj je desert nekoć bio rezerviran samo za važna događanja i posebne prijatelje, ali danas se ležerno jede nakon ručka ili večere.
Sastojci za roladu od jaja:
Za kremu:
- 65 g prženih indijskih oraščića
- 15 g šećera
- 12 većih žumanjaka
- 1 limenka zaslađenog kondenziranog mlijeka (397 g).
- 118 ml vrhnja za šlag
- 4 žličice sitno ribane korice limuna
- 1 žličica (5 ml) ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
Meringa:
- 200 g šećera
- 12 većih bjelanjaka
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žličice limunovog soka
Priprema rolade od jaja:
- U zdjeli miksera pomiješajte indijske oraščiće sa šećerom pa miksajte dok se indijski oraščići fino ne samelju (kratko uključite pa isključite mikser otprilike 6 puta).
- Odvojite 37 grama smjese koja će vam trebati za recept, ostatak čuvajte u hladnjaku za neko drugo jelo (može vam poslužiti kao dodatak palačinkama, zobenoj kaši itd.)
- Napunite veliku zdjelu do polovice ledom i stavite je na stranu.
- U drugoj posudi pjenjačom izmiješajte žumanjke i kondenzirano mlijeko dok se ne sjedine. Umutite vrhnje, koricu limuna, vaniliju, sol i 37 grama mljevenih indijskih oraščića dok se dobro ne sjedine.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se krema ne zgusne, 5 do 7 minuta.
- Ulijte kremu u zdjelu koja stane u posudu s ledom i pokrijte je plastičnom folijom. Stavite zdjelu kreme u ledenu kupku da se ohladi.
- Za meringu postavite rešetku za pećnicu u srednji položaj i zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva Celzija. Ravnomjerno rasporedite šećer u posudu ili tavu promjera 25 cm (pogodnu za pećnicu) i pecite u pećnici dok se šećer ne karamelizira i postane svijetlo bež boje, 15 do 30 minuta.
- Nastružite šećer na lim za pečenje i ostavite da se ohladi, oko 15 minuta. Šećer zatim prebacite u mikser i miksajte dok se ne usitni, 2 do 3 minute.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Izmiksajte bjelanjke s limunovim sokom na srednje niskoj brzini dok ne pobijele i postanu pjenasti, 5 do 7 minuta. Povećajte brzinu na najveću i postupno, ravnomjerno dodajte prženi šećer.
- Nastavite miksati velikom brzinom dok se šećer potpuno ne otopi i snijeg ne dobije čvrste vrhove, oko 7 minuta.
- Izlijte smjesu od bjelanjaka na pripremljeni lim za pečenje i rasporedite je lopaticom u ravnomjeran sloj. Provucite vilicu duž meringe kako biste napravili prugasti uzorak pa pecite dok vrh ne postane svijetlo zlatno-smeđe boje, a prugasti uzorak dobro vidljiv, oko 20 minuta. Prebacite lim na rešetku i ostavite da stoji dok se potpuno ne ohladi, oko 30 minuta.
- Nožem olabavite meringu pa je pospite šećerom u prahu. Prekrijte je papirom za pečenje, a zatim pažljivo preokrenite.
- Pažljivo skinite papir s preokrenute strane meringe i ravnomjerno rasporedite kremu, ostavljajući prazan rub od oko centimetra sa svake strane. Nježno zarolajte roladu. Pokrijte papirom za pečenje i čvrsto zamotajte plastičnom folijom. Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
Tanko tijesto i puno glazure: Brzi čokoladni kolač koji ima baš sve što pravi desert treba imati +0