Ljubitelji baklava i orijentalnih slastica od nedavno imaju na raspolaganju novo mjesto na kojem mogu uživati do mile volje i otkrivati nove okuse. Na zagrebačkom Kvatriću, na mjestu nekadašnje slastičarnice Cookie Factory otvorila se Moja Baklava, gdje se osim baklave može svratiti i na kadaif, tursku deliciju koja se naziva i anđeoska kosa.
Slatko i hrskavo tijesto u obliku tankih rezanaca najčešće se kombinira s orašastim plodovima, a u Mojoj Baklavi dolazi u nekoliko varijacija, poput plosnate varijante s pistacijama, rolica ili pak one s orasima. Vlasnici Moje Baklave – Tomislav, Vjeran i Mario veliki su zaljubljenici u tursku kuhinju, a nakon potrage za najboljim slatkišem put ih je odveo do svjetski poznate slastičarske tvornice, iz koje na stolove u Nemčićevoj ulici dolaze fine slastice.
Tomislav, Mario i Vjeran (Foto: MojaBaklava.hr)
"Sama priča započela je još 2021. godine, kada smo pokrenuli samo web shop i veleprodaju. Jako, jako volimo slatko i to nas je motiviralo da stavimo baklave na hrvatsko tržište. Potpisuje ih Haci Hasan Ogullari, svjetski poznata slastičarska tvornica osnovana 1970. u Bursi.
Mi smo zagrebački dečki i bilo bi žalosno se vratiti u Hrvatsku kada ih ne bi uspjeli sve probati. Šalimo se malo naravno, ali da, probali smo ih jako puno“, kažu vlasnici čije se baklave svrstavaju u premium kategoriju, ponajprije zbog izvrsnih sastojaka koji se koriste. Osim toga, cijene se jer nemaju toliko šećera poput baklava koje se često mogu naći u slastičarnicama, zbog čega okusi i arome oraha, pistacija i drugih divota bolje dolaze do izražaja.
Mliječna baklava (Foto: MojaBaklava.hr)
"Kada se spominje klasična baklava, stvar je osobnog ukusa - netko će reći da su to baklave njegove bake, netko mame. Moja Baklava ima okuse ručno rađenih premium turskih baklava“, kažu u slastičarnici, gdje ćete za sada pronaći 15 različitih baklava, a broj će im s vremenom rasti. Jedna od najpoularnijih je mliječna baklava, a gosti hvale i kadaif.
Lješnjaci, pistacije i druge divote
"Mliječne baklave Turci zovu mliječnim desertom, a mi smo ih preimenovali kako bi bile malo bliže našem tržištu u Milky Choco i Milky. Milky choco je desert od mlijeka, tankih listova jufke, Gaziantep zelenih pistacija i čokolade. Blagi okus mlijeka i pistacija nadopunjen je tamnom čokoladom. Ovih dana nam dolazi i Milky desert s lješnjacima, rezultat je kombinacije tradicionalne turske kuhinje i kreativnog dodira majstora baklave Haci Hasan Ogullari.
Ova mliječna slastica ističe se blagim okusom lješnjaka i mlijeka. Što se tiče kadaifa trenutno u ponudi imamo onaj s pistacijama, orasima i Royal Kadayif, a uskoro nam pristižu i Kadayif rolice s pistacijama“, kažu vlasnici Moje Baklave, gdje ćete pronaći i likere Amaro Montenegro ili pak izvrsni, elegantni pelinkovac Epulon od vinarije Rossi. Nađe se i ponešto vina, kao i koktela poput džin-tonika i Espresso Martinija te likera i rakija koji dolaze s hrvatskih OPG-ova. Za pivo je pak zadužena Zmajska pivovara.
Cijene u Mojoj Baklavi ne idu u nebo, tako da se mogu pronaći slastice po cijeni od oko jednog eura, a vlasnici se nadaju da će tako i ostati jer pokušavaju biti pristupačni gostima. A kakve su im baklave, najbolje je da procijenite sami.
Ideja za izlet: Zanimljiva destinacijska ruta nadomak Zagreba kojom vjerojatno još niste prošli +3