Popečci od tikvica bez brašna idealni su za osobe koje izbjegavaju gluten, a ovaj smo recept pronašli na portaluwww.krenizdravo.hr. U ovom receptu umjesto brašna koristi se brašno od zobenih pahuljica. Njega ćete dobiti vrlo jednostavno - potrebno je samo dobro izblendati zobene pahuljice.
Ako ne podnosite gluten, pazite da su zobene pahuljice koje koristite označene kao bezglutenske, tj. da se ne proizvode na istom mjestu kao i proizvodi s glutenom.
Ako želite još zdraviju, odnosno manje masnu, verziju popečaka s tikvicama, možete ih speći u pećnici. Dovoljno je da slijedite ova dva jednostavne koraka: Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite lim papirom za pečenje. Popečke rasporedite na lim i pecite 12 minuta sa svake strane ili dok ne poprime zlatnu boju.
Za recept koji vam donosimo trebaju vam gauda i mladi luk koji će popečcima dati finu aromu. Tražite li još ideja za popečke od tikvica, pokušajte ovdje.
Sastojci za popečke od tikvica bez brašna:
- 1 srednje velika tikvica
- 1/4 čajne žličice soli
- 1 umućeno jaje
- 1/3 šalice brašna od zobenih pahuljica
- 1/4 šalice gaude
- 1 jušna žlica tanko narezanog mladog luka
- sol i papar po želji
- maslinovo ili suncokretovo ulje za prženje
Priprema popečaka od tikvica bez brašna:
- Naribajte tikvicu i posolite je kako biste izvukli vodu iz nje. Ostavite da odstoji 10 – 20 minuta u cjedilu, a zatim rukom iscijedite višak vode. Naribanu tikvicu možete staviti i u čistu krpu te dodatno istisnuti vodu iz nje nad sudoperom.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke.
- Zagrijte ulje u tavi te na srednje velikoj vatri pržite popečke. U tavu stavite jednu jušnu žlicu smjese za jedan popečak.