Pileće okruglice mogu biti sjajan dodatak raznim jelima – možete ih poslužiti uz kuhanu tjesteninu s umakom po želji, uz rižu, pomfrit ili pire od krumpira. Ukusne će biti i u sendviču zajedno s različitim namazima i nešto naribanog povrća.
Pileće okruglice imaju manje kalorija od onih napravljenih od crvenog mesa, ali i manje masnoća. Vrlo lako mogu se presušiti tijekom termičke obrade pa iziskuju pomnu pripremu i kombinaciju s nekoliko sočnih sastojaka.
Ako možete, uvijek radije odaberite mljeveno meso od pilećeg zabatka, nego od purećih prsa. Za najbolje rezultate sljubite ga s nešto naribanog parmezana, brašna od badema i začinima.
Sastojci za pileće okruglice:
- 675 g mljevene piletine
- 470 ml BBQ umaka
- 50 g bademova brašna
- 20 g naribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- 1 jaje
- ½ manjeg luka
- šaka svježeg peršina
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema pilećih okruglica:
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu, bademovo brašno, naribani parmezan, nasjeckani češnjak i luk, jaje i nasjeckani peršin. Posolite i popaprite po želji. Pomiješajte dok se ne sljube svi sastojci.
- Od dobivene smjese čistim rukama oblikujte okruglice promjera oko 2,5 centimetra.
- U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu ispržite kuglice. Pecite ih otprilike 8-10 minuta dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana.
- Ubacite potom BBQ umak, sve dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno još par minuta.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič +16