Parfait, ili kako ga jednostavno zovemo „parfe“, na francuskom označava savršenstvo, u tom se specijalitetu uživa stoljećima. Preciznije, od kraja 19. stoljeća kada se pojavio na stolovima gastronomske meke.
Parfait se često poslužuje u karakterističnim visokim parfe čašama, poput onih za sladoledne kupove, ali i dobro ohlađen, na tanjurima narezan na kriške kao semifreddo. Iako se prvenstveno odnosi na desert, parfait postoji i u slanim inačicama. Čar mu daju slojevi sastojaka koji naslagani u čašama pružaju lijep prizor pa ne čudi da su takvi deserti česti na domjencima i svečanim okupljanjima.
S godinama je parfait postao sinonim za najrazličitije deserte, poput granole s jogurtom što se poslužuje za doručak, tiramisua u čaši ili raznih krema sa slojevima voća i keksa ili biskvita te šlagom, ali francuski original podrazumijeva kremu od tučenog vrhnja, jaja, šećera i sirupa koja se poslužuje hladna ili smrznuta.
Sastojci za parfe:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica šećera
- 100 g čokolade
- 3 jaja
- 75 g šećera u prahu
- 25 listova metvice
Priprema:
- U posudu stavite 300 ml vrhnja, nasjeckanu metvicu i šećer. Čim provrije, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Izlomite čokoladu i stavite je u posudu pa zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Umiješajte žumanjke. Dodajte ohlađeno vrhnje koje procijedite od mente i dobro izmiješajte.
- Bjelanjke sa šećerom u prahu izmiješajte u snijeg pa umiješajte čokoladnu smjesu.
- Izlijte kremu u 6 silikonskih kalupa za muffine, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite 4-5 sati ili preko noći. Preostalo vrhnje izmiksajte u šlag.
- Parfe preokrenite na tanjure neposredno prije posluživanja i ukrasite šlagom te prema želji komadićima čokolade i listovima mente.
Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice +5