U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

Parfait, ili kako ga jednostavno zovemo „parfe“, na francuskom označava savršenstvo, u tom se specijalitetu uživa stoljećima. Preciznije, od kraja 19. stoljeća kada se pojavio na stolovima gastronomske meke.

Parfait se često poslužuje u karakterističnim visokim parfe čašama, poput onih za sladoledne kupove, ali i dobro ohlađen, na tanjurima narezan na kriške kao semifreddo. Iako se prvenstveno odnosi na desert, parfait postoji i u slanim inačicama. Čar mu daju slojevi sastojaka koji naslagani u čašama pružaju lijep prizor pa ne čudi da su takvi deserti česti na domjencima i svečanim okupljanjima.

S godinama je parfait postao sinonim za najrazličitije deserte, poput granole s jogurtom što se poslužuje za doručak, tiramisua u čaši ili raznih krema sa slojevima voća i keksa ili biskvita te šlagom, ali francuski original podrazumijeva kremu od tučenog vrhnja, jaja, šećera i sirupa koja se poslužuje hladna ili smrznuta.

Sastojci za parfe: 

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica šećera
  • 100 g čokolade
  • 3 jaja
  • 75 g šećera u prahu
  • 25 listova metvice

Priprema:

  1. U posudu stavite 300 ml vrhnja, nasjeckanu metvicu i šećer. Čim provrije, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  2. Izlomite čokoladu i stavite je u posudu pa zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Umiješajte žumanjke. Dodajte  ohlađeno vrhnje koje procijedite od mente i dobro izmiješajte.
  3. Bjelanjke sa šećerom u prahu izmiješajte u snijeg pa umiješajte čokoladnu smjesu.
  4. Izlijte kremu u 6 silikonskih kalupa za muffine, pokrijte prozirnom folijom i zamrznite 4-5 sati ili preko noći. Preostalo vrhnje izmiksajte u šlag.
  5. Parfe preokrenite na tanjure neposredno prije posluživanja i ukrasite šlagom te prema želji komadićima čokolade i listovima mente.

Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice Zagorci - 8 Zagorci - 6 Zagorci - 5 +5 Zagorci - 4