Kako kaže slavni chef Jamie Oliver, teško je nadmašiti male i debeljuškaste palačinke – crumpets, koje su omiljeni doručak u Velikoj Britaniji, gdje se poslužuju s hrpom maslaca i pekmezom. No jedu se i sa slaninom, pa čak i grahom. Osim oblikom i izgledom, crumpets se od naših palačinki razlikuje i okusom koji podsjeća na muffine.
Sastojci za crumpets:
400 ml mlijeka
1 žličica šećera u prahu
1 žličica suhog kvasca
300 g oštrog brašna
1 prstohvat soli
½ žličice sode bikarbone
ulje za prženje
maslac
Priprema:
1. Zagrijte mlijeko tako da bude mlako. Rastopite mlijeko i šećer u toplom mlijeku sa 100 ml vode pa ostavite 15 minuta.
2. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, brašno i prstohvat soli pa u sredinu ulijte mlijeko sa šećerom i kvascem. Miješajte nekoliko minuta te prema potrebi dodajte još malo vode i ostavite pokriveno 45 minuta na toplom.
3. Zagrijte tavu s malo ulja pa stavite na nju okrugle kalupe te ulijte oko 4 žlice smjese u svaki pa pecite oko 5 minuta ili dok se ne pojave mjehurići. Okrenite i pecite s druge strane oko minutu.
4. Debeljuškaste palačinke poslužite s maslacem ili dodatkom prema želji.